Ευρωπαϊκές δράσεις στην παγκοσμια εκστρατεία κατά του πλαστικού

Η αντιπρόεδρος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Καρμένου Βέλα ανακοίνωσαν στο διεθνές συνέδριο για την προστασία των θαλασσών Our Oceans στη Μάλτα τη δέσμευση της ΕΕ να διατεθούν 560 εκατ. ευρώ για 36 δράσεις προστασίας της θάλασσας, ενώ θα θα θεσμοθετηθούν θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στο 10% των θαλασσών της Ευρώπης, καθώς υπάρχει κίνδυνος μέχρι το 2050 τα πλαστικά να είναι περισσότερα από τα ψάρια. 

Στο συνέδριο μετέχουν περισσότερες από 90 εθνικές αντιπροσωπείες, εταιρείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Ο γνωστός ηθοποιός Αντριαν Γκρένιερ (κάτω φωτό), Πρεσβευτής του ΟΗΕ και της ιδέας για κατάργηση του πλαστικού το όποιο ρυπαίνει τις θάλασσες, κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο, αναφέρθηκε στην ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών των δήμων των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.



Ο ηθοποιός πρότεινε την υλοποίηση μιας παγκόσμιας εκστρατείας για την μείωση της χρήσης πλαστικού, δίνοντας έμφαση στα πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται μονό μια φόρα, όπως οι σακούλες και τα πλαστικά ποτήρια του καφέ

Δισεκατομμύρια τέτοια αντικείμενα χρησιμοποιούνται για ελάχιστα λεπτά της ώρας καθημερινά, για να καταλήξουν αργότερα στα σκουπίδια.

Μάλιστα, κάλεσε τους παριστάμενους στο διεθνές συνέδριο να ορκιστούν και να δεσμευτούν ότι και οι ίδιοι θα καταργήσουν το πλαστικό στην καθημερινότητά τους. 

Πηγή: skai.gr - Κατερίνα Χριστοφιλίδου