Η Κίνα εντείνει την εκστρατεία καταπολέμησης της λύσσας

Η Κίνα εντείνει την εκστρατεία καταπολέμησης της λύσσας, της θανατηφόρας ασθένειας που σκοτώνει παγκοσμίως 70.000 ανθρώπους ετησίως.

Οι ειδικοί της οργάνωσης Παγκόσμια Προστασία των Ζώων (WAP) υποστηρίζουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της λύσσας είναι ο μαζικός εμβολιασμός των ζώων, κυρίως των σκύλων.

Η λύσσα είναι ιογενής ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου σε ανθρώπους και θηλαστικά. Τα άγρια ζώα προσβάλλονται ως επί το πλείστον από το ιό αυτόν, ο οποίος στην Κίνα χαρακτηρίζεται ως επιδημική ασθένεια δευτέρου βαθμού.

Οι μεγάλης κλίμακας εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται στα κατοικίδια τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, έχουν μειώσει τους θανάτους από τη νόσο. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, ο αριθμός των λοιμώξεων στον άνθρωπο μειώθηκε από 1.425 το 2012, σε λιγότερους από 600 το 2016.

«Μόνο όταν τα σκυλιά είναι υγιή θα διασφαλιστεί η ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Γιάο Γιούε, διευθυντής του προγράμματος στην WAP.

Το διάστημα 2013 - 2015 η Παγκόσμια Προστασία των Ζώων και το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας διενήργησαν από κοινού το πιλοτικό πρόγραμμα «Κόκκινο Κολάρο» για την πρόληψη και τον έλεγχο της λύσσας.

Το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε σε τρεις περιοχές υψηλού κινδύνου όπου εμβολιάσθηκε το 94% των σκύλων. Το αποτέλεσμα ήταν τα επόμενα τρία χρόνια να μην αναφερθεί καμία περίπτωση μόλυνσης ανθρώπου.

Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, παραδοσιακές πρακτικές όπως η μαζική σφαγή σκύλων - ειδικά όταν γίνεται χωρίς διάκριση μεταξύ μολυσμένων και υγιών - στην πραγματικότητα μειώνουν το ποσοστό των εμβολιασμένων σκύλων.

«Η αύξηση του εμβολιασμού των ζώων συντροφιάς, η ρύθμιση στις μεθόδους αναπαραγωγής ζώων, η μείωση και η σωστή διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, είναι τα δραστικά μέτρα για την πρόληψη και εξάλειψη της θανατηφόρου νόσου» υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Στη Νταλιάν, μια παραθαλάσσια πόλη στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, ένα Κέντρο Καραντίνας Σκύλων παρουσίασε ένα πρόγραμμα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της λύσσας. Τα αδέσποτα σκυλιά θα εμβολιάζονται από μία φιλανθρωπική οργάνωση πριν μεταφερθούν στο Κέντρο Καραντίνας όπου θα τους παρέχεται καταφύγιο και τροφή έως ότου υιοθετηθούν.

Μη κερδοσκοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ξεκίνησαν εκστρατεία σε ολόκληρη την Κίνα υπέρ της πρόληψης και του ελέγχου της λύσσας, με την ελπίδα να εξαλείψουν την ασθένεια.

«Η λύσσα είναι μια θανατηφόρα νόσος που μπορεί να αποφευχθεί σε ποσοστό 100%, εάν εμβολιασθούν μαζικά τα ζώα και τα αδέσποτα σκυλιά», λέει ο Τζανγκ Γιούε, ακτιβιστής και ιδρυτής του πρώτου φιλανθρωπικού ιδρύματος της Κίνας για την προστασία των ζώων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Xinhua