Τι αναφέρει ο EMSA για την πετρελαιοκηλίδα του Αγία Ζώνη ΙΙ

Με επίσημη τοποθέτησή του, μέσω δελτίου τύπου, στις 13 Σεπτεμβρίου ο EMSA ( European Maritime Safety Agency) αναφέρει πως από τις Ελληνικές αρχές κλήθηκε να συνδράμει στον καθαρισμό του Σαρωνικού στις 13 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας σημειώνει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πως το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ έλαβε χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου στις 02:45 τα ξημερώματα (σ.σ κατά την ομιλία του σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ως ώρα ναυαγίου τις 02:41) στα δυτικά του λιμανιού του Πειραιά.

Σύμφωνα με τον EMSA το Αγία Ζώνη ΙΙ περιείχε 2.200 τόνους πετρελαίου και 370 τόνους πετρελαίου MGO (Marine Gas Oil) (σ.σ ο EMSA κοινώς αναφέρει πως συνολικά το Αγία Ζώνη ΙΙ μεταφέρει 2570 τόνους πετρελαίου και παραγώγων ενώ ο κ. Κουρουμπλής κάνει λόγο για 1819 τόνους πετρελαίου οι οποίοι φορτώθηκαν στα ΕΛΠΕ και για συνολικά 2550 τόνους φορτίου).

Ο EMSA επίσης (όπως σημείωσε κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης) πως ζητήθηκε η συνδρομή του στον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στις 13 Σεπτεμβρίου (τέσσερις -4- ημέρες μετά το ναυάγιο) και η ανταπόκρισή του ήταν άμεση καθώς βρέθηκε στο σημείο της μόλυνσης στις 11 το πρωί.

Υπογραμμίζεται πως ο EMSA αναφέρει σε σημείο της ανακοίνωσής του ότι το πλοίο Aktea βρισκόταν σε εμπορική αποστολή μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου αλλά δεν διευκρινίζει εάν είναι δυνατό να υποβληθεί αίτημα ενώ ένα πλοίο βρίσκεται σε αποστολή όπως σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας στην Επιτροπή της Βουλής.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του EMSA εδώ
Πηγή: skai.gr - Επιμέλεια: Γιάννης Χαραμίδης