Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη ρύπανση στον Σαρωνικό

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη ρύπανση στον Σαρωνικό, με τη Φώφη Γεννηματά να τονίζει στη Βουλή ότι η οικολογική καταστροφή αποδεικνύει ότι αυτή η τόσο ευαίσθητη περιοχή είναι ένα ξέφραγο αμπέλι και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Η κα Γεννηματά κατηγορεί την κυβέρνηση για θράσος και ανικανότητα. Όπως λέει αντί να αναλάβουν ευθύνη και να δράσουν αμέσως επιδόθηκαν σε προπαγάνδα - επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν.

Τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών
έχουν αντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο κοντά στη Σαλαμίνα, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ρύπανση διαπιστώθηκε στις περιοχές Κυνοσούρα, Λημνιώνας και Άγιος Κοσμάς στη Σαλαμίνα, στον Ιππόκαμπο στο Ελληνικό και στον Αστέρα στη Γλυφάδα.

Ίχνη ρύπανσης εντοπίστηκαν στις θαλάσσιες περιοχές Θεατράκι, και κόλπος Σεληνίων στη Σαλαμίνα, στην Ακτή Ήλιου στον Άλιμο, στην Ελεύθερη Παραλία στο Ελληνικό, στην Μαρίνα Γλυφάδας 2,3,4 και στο Μικρό και Μεγάλο Καβούρι.

Να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν με καύσιμα τα νησιά καθώς και σε αυτά που τροφοδοτούν με ναυτιλιακά καύσιμα διάφορα μεγάλα πλοία ζήτησε σήμερα από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, πρόεδρος της Ελληνικής Τοξικολογικής εταιρίας, προειδοποίησε ότι από την ημερομηνία που θα γίνουν οι μετρήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 ημέρες μέχρι να έχουν οι επιστήμονες πλήρη εικόνα για το πότε θα είναι ασφαλής η κατανάλωση ψαριών από τις πληγείσες περιοχές.

Ο Δήμος Πειραιά - όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης - θα υποβάλει και αγωγές για αποζημιώσεις, πέραν της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου που έχει ήδη καταθέσει, για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Σοβαρότατα λάθη, καθυστέρηση ωρών και παραλήψεις οδήγησαν σε αυτή την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή δήλωσε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Βερνίκος.

Κατήγγειλε ότι ενώ το ναυάγιο έγινε περί τις 2.30 τα ξημερώματα το πρώτο φράγμα τοποθετήθηκε μετά τις 10 το πρωί. Είπε μάλιστα ότι μέχρι το πρωί όχι μόνο δεν υπήρχε εκτίμηση της κατάστασης από τις αρχές , αλλά η πλοιοκτήτρια εταιρία διαπραγματεύονταν το συμβόλαιο με την αντιρρυπαντική εταιρία.

Πηγή: skai.gr