Μηνύσεις των δήμων και των ιδιωτών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα

Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου αναμένεται να καταθέσουν δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα και ιδιώτες που έχουν εγχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού.

Περιοχές που έχουν πληγεί από την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό θα επισκεφτεί το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να διαπιστώσει ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα καταθέσει σήμερα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Αυτή την ώρα ο κ Κουρουμπλής και η υπόλοιπη πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκονται σε σκάφος του λιμενικού στο Σαρωνικό και ενημερώνονται επιτόπου για την έκταση του προβλήματος. Αργότερα θα μεταβούν και στη Σαλαμίνα.

Νωρίτερα, πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας. «Πρόκειται για ψευτοοικολόγους, μιλούν για δάσος στο ελληνικό, δήθεν καταστροφή στη Χαλκιδική και στην πραγματική οικολογική καταστροφή αποδεικνύονται ανίκανοι», είπε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Χαρακτήρισε τα κυβερνητικά στελέχη «ντεμέκ οικολόγους», λέγοντας ότι αρχικά εγκλιμάτισαν στις λαϊκές συνοικίες της Σαλαμίνας και του Περάματος και στη συνέχεια σε όλη την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

«Το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, με την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στο περιβάλλον και το λαό της Αττικής, είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξής τους» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλόγισε η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Φώφη Γεννηματά η οποία είπε πως τόσες μέρες μετά το ναυάγιο δεν υπάρχει συντονισμός. «Απαιτούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν», είπε. 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης που μίλησε στον ΣΚΑΪ ζήτησε να ερευνηθούν και οι ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας με αφορμή τις σοβαρές καταγγελίες και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού που χαρακτηρίζει το πλοίο ως μια «κινητή οικολογική βόμβα».

Όπως αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, το πλοίο ήταν 45 ετών και είχε σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στο μηχανοστάσιο, όπου είχαν τοποθετηθεί πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν ανοιχτές τρύπες. 

Κάνει επίσης λόγο για υποστελέχωση του πλοίου καθώς αντί για 11 μέλη πληρώματος την ώρα της βύθισης του επέβαιναν μόλις δύο ενώ ασκεί κριτική στα κυβερνητικά όργανα για την καθυστερημένη αντίδραση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της μόλυνσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τριών εταιριών που κάνουν την απορρύπανση θα χρειαστούν 25 με 30 ημέρες για να καθαρίσει ο Σαρωνικός αν και όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο Δήμαρχος Πειραιά «κάτι θα μείνει».

«Το περιστατικό συνέβη στην καρδιά της χώρας μας και πάλι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της WWF Hellas Δημήτρης Καραβέλας.

Ζήτησε να υπάρξει τεκμηριωμένη ενημέρωση σχετικά με το είδος του πετρελαίου και την ποσότητα που έχει βγει «ώστε να έχουμε καλή εικόνα σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία». 

«Είναι σημαντικό το ποιοι θα τιμωρηθούν, τι μέτρα θα ληφθούν για την αποκατάσταση της ζημιάς και το ποιος θα αναλάβει το κόστος της αποκατάστασης» συμπλήρωσε. 




Πηγή: skai.gr