«Ασυνήθιστες κατολισθήσεις» από την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Κατολισθήσεις φαίνεται πως προκάλεσε η πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας όπως προκύπτει από τις πρώτες δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε το 38 Νοrth που ασχολείται με τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Η ομάδα ανάλυσης αναφέρει ότι στο σημείο της εκτόξευσης, στο ορεινό θέρετρο Punggye-ri, το μόνο γνωστό σημείο στο οποίο η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, παρατηρήθηκαν περισσότερες κατολισθήσεις οι οποίες μάλιστα ήταν μεγαλύτερης διάρκειας από το σύνηθες.

Εν τω μεταξύ η πυρηνική δοκιμή της χώρας του Κιμ Γιονγκ-ουν προκάλεσε ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών, ο οποίος έγινε αισθητός στα σύνορα της Κίνας.

Η Βόρεια Κορέα έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει έξι πυρηνικές δοκιμές στο θέρετρο Punggye-ri, το οποίο αποτελείται από ένα υπόγειο σύστημα με σήραγγες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή προκάλεσε την κατάρρευση μιας υπόγειας σήραγγας. 

Η πυρηνική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε την Κυριακή είχε υπολογιζόμενη εκρηκτική ισχύ 50 έως 120 κιλοτόνων. Μια συσκευή 50 κιλοτόνων θα ήταν περίπου τριπλάσια του μεγέθους της βόμβας που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.

Πηγή: skai.gr