Κλείσιμο

Προς τις Μικρές Αντίλλες κατευθύνεται ο τυφώνας Ίρμα

Προς τις Μικρές Αντίλλες κατευθύνεται ο τυφώνας Ίρμα κατηγορίας 3 στην κλίμακα Σαφίρ Σίμπσον, με ανέμους 185 χιλιομέτρων ανά ώρα στο εσωτερικό του.

Αν και για την ώρα η καταιγίδα εντοπίζεται στα «ανοικτά», περίπου 1.000 ναυτικά μίλια από τα νησιά, τo Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων στις ΗΠΑ θεωρεί πιθανό η Ίρμα να εξελιχθεί σε «μείζων τυφώνα». 

Το κέντρο προειδοποιεί για τον πιθανό κίνδυνο αν οι δυνατοί άνεμοι και η βροχόπτωση φτάσει στα κατοικημένα νησιά. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε το πότε και το που», διευκρινίζουν οι μετεωρολόγοι, εφιστώντας την προσοχή στις αρχές και τους κατοίκους των Μικρών Αντίλλων.

Για την ώρα το Κέντρο δεν «ανησυχεί» για τις Μπαχάμες ή την ηπειρωτική Αμερική αλλά υπογραμμίζει πως όλες οι περιοχές που πλήττονται κατά καιρούς από τυφώνες ή ισχυρές καταιγίδες, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο, καθώς πλησιάζει η εποχή κορύφωσης αυτών των καιρικών φαινομένων.

Αν και οι άνεμοι «μέσα» στην Ίρμα ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τα 185 χιλιόμετρα ανά ώρα, το συνολικό σύστημα της καταιγίδας κινείται σχετικά «αργά», με μέση ταχύτητα τα 24 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Αν η κατεύθυνση και η μέση ταχύτητά της παραμείνει σταθερή, η Ίρμα θα φτάσει στις ακτές των Νήσων Λίγουαρντ το βράδυ της Τρίτης.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας