Οι πλέον θανάσιμοι τυφώνες των ΗΠΑ από το 1851 μέχρι σήμερα

Ο τυφώνας Χάρβεϊ που χτύπησε τις ακτές του Τέξας τα ξημερώματα του Σαββάτου θεωρείται ο ισχυρότερος της δεκαετίας και αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες πλημμύρες.

Με αφορμή το σαρωτικό πέρασμα του Χάρβεϊ παρατίθενται οι πλέον θανάσιμοι τυφώνες που έχουν χτυπήσει τις ΗΠΑ από το 1851, τη χρονιά δηλαδή που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία άρχισε να καταγράφει τέτοιου είδους δεδομένα.

Τυφώνας Galveston – 1900

Ο τυφώνας κατηγορίας 4 που ενέσκηψε στο Galveston του Texas θεωρείται η πλέον θανάσιμη φυσική κατηγορία στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Galveston άφησε τουλάχιστον 8.000 ανθρώπους νεκρούς στο πέρασμά του και ισοπέδωσε χιλιάδες κτήρια, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το ύψος των υδάτων που προκλήθηκαν από τον τυφώνα, ξεπέρασε τα 4,6 μέτρα.

Τυφώνας Okeechobee – 1928

Ο τυφώνας κατηγορίας 4 «προσγειώθηκε» στο Palm Beach της Florida. Ο εκτιμώμενος αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 2.500 χιλιάδες αλλά θα μπορούσε να φτάσει και τους 3.000 σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η νότια όχθη της λίμνης Okeechobee χτυπήθηκε από σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες πλημύρες.

Τυφώνας Katrina – 2005

Ο τυφώνας Κατρίνα κατηγορίας 3 χτύπησε απευθείας τη Νέα Ορλεάνη, κατατροπώνοντας στο πέρασμα τους όλα τα αντιπλημμυρικά έργα. Ως αποτέλεσμα, το 80% της Νέας Ορλεάνης πλημμύρισε και όσοι είχαν παραμείνει στην πόλη σκαρφάλωσαν στις στέγες των σπιτιών τους περιμένοντας βοήθεια. Το πέρασμα του τυφώνα στοίχισε τη ζωή σε 1800 ανθρώπους. Τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν στη Λουισιάνα, ωστόσο και η γειτονική πόλη του Mississippi επλήγη ιδιαιτέρως. Οι υλικές ζημιές από τον τυφώνα Κατρίνα ανήλθαν σε 108 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον ως τον πλέον κοστοβόρο τυφώνας που χτύπησε ποτέ τις ΗΠΑ.

Τυφώνας Cheniere Caminada - 1893

Ο τυφώνας κατηγορίας 4, που έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως η Καταιγίδα του Μεγάλου Οκτωβρίου χτύπησε το νησάκι ανοιχτά των ακτών της Λουισιάνα. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών ανήλθε στους 2.000, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονταν μέσα στις βάρκες τους κοντά στις ακτές.

Τυφώνας των Sea Island – 1893

Ο κατηγορίας 3 τυφώνας χτύπησε κοντά στη Savannah της Georgia πριν στραφεί στη Νότια Καρολίνα. Στο πέρασμά του προκάλεσε πλημμύρες ύψους 4,9 μέτρων και εκτιμάται ότι 1100 έως 2000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας του.

Τυφώνας Georgia-South Carolina - 1881


Ο κατηγορίας 2 τυφώνας ενέσκηψε στο νησί Ossabaw, ανοιχτά των ακτών της Georgia και προκάλεσε χάος στη Savannah και σε μέρη της Νότιας Καρολίνας. Σκότωσε περίπου 700 ανθρώπους.

Τυφώνας Atlantic-Gulf - 1919

Ο τυφώνας κατηγορίας 4 πέρασε λίγα χιλιόμετρα νοτίως των ακτών της Florida πριν χτυπήσει τις ακτές του Τέξας με ένταση κατηγορίας 3. Από τον τυφώνα σκοτώθηκαν 600 άνθρωποι, οι περισσότεροι σε πλοία που βυθίστηκαν.

Τυφώνας - The Great New England, 1938

Ο κατηγορίας 3 τυφώνας χτύπησε το Long Island και το Connecticut. Προκάλεσε 600 περίπου θανάτους, ενώ μέρη της Μασσαχουσέτης βίωσαν ανέμους που έφταναν σε ταχύτητα τα 299 χιλιόμετρα την ώρα.

Τυφώνας Audrey - 1957

Ο κατηγορίας 4 τυφώνας χτύπησε στα σύνορα Τέξας και Λουιζιάνα απελευθερώνοντας ριπές ανέμου που έφτασαν τα 40 χιλιόμετρα, σκοτώνοντας περισσότερους από 400 ανθρώπους σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τυφώνας Florida Keys Labor Day, 1935

Ο τυφώνας χτύπησε την περιοχή Florida Keys με σφοδρότητα κατηγορίας 5 και ακολούθως κινήθηκε βορείως, κοντά στις δυτικές ακτές της Florida, πριν τελικά αλλάξει πορεία και κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα, υποβαθμισμένος στην κατηγορία. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πέθαναν.
Πηγή: Skai.gr: Δημήτρης Αϋφαντής με πληροφορίες από Reuters