Κλείσιμο

Το Τέξας «οχυρώνεται» απέναντι στην καταιγίδα Χάρβεϊ - κλείνουν διυλιστήρια

Μία καταιγίδα που κατά πολλούς μετεωρολόγους θα εξελιχθεί στη σφοδρότερη των τελευταίων 12 ετών στην ηπειρωτική Αμερική, κατευθύνεται στην «καρδιά» της βιομηχανίας πετρελαίου στις ΗΠΑ, το Τέξας. 

Η καταιγίδα Χάρβεϊ αναμένεται να φτάσει στις παραλιακές ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής, με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει το μισό μέτρο.

Η καταιγίδα ενδέχεται να φέρει έως και 97 εκατοστά βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα προετοιμάζονται για ενδεχόμενες πλημμύρες.

Ο κίνδυνος έχει οδηγήσει σε εκκενώσεις περιοχών και ακυρώσεις της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε κοινότητες κατά μήκος των παραλίων στο νότιο τμήμα του Τέξας, από το Κόρπους Κρίστι έως το Γκάλβεστον, όπου κατοικούν συνολικά 5,8 εκατομμύρια άτομα.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, ανακαλώντας εργαζόμενους από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ παράλληλα έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες. Τα τέσσερα διυλιστήρια που κλείνουν έχουν συνολική ικανότητα παραγωγής αργού 840.000 και πλέον βαρελιών τη μέρα.

Η καταιγίδα μπορεί επίσης να πλημμυρίσει και τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου πιο ηπειρωτικά, στο νότιο Τέξας, τα οποία παράγουν πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα.

Σχεδόν το 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Χάρβεϊ αναμένεται να φτάσει την ξηρά ως καταιγίδα Κατηγορίας 3, που αποτελεί την τρίτη ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. 

Απότομη άνοδος τιμών βενζίνης

Σχεδόν τα μισά διυλιστήρια των ΗΠΑ βρίσκεται κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού, που «βρέχει»τα νότια τμήματα των πολιτειών Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Αλαμπάμα και Φλόριντα, ενώ το ένα πέμπτο του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εξορύσσεται από τη θάλασσα. Όλα τα λιμάνια από το Κόρπους Κρίστι μέχρι και το Χιούστον έχουν κλείσει για εισερχόμενα πλοία.

Μάλιστα σε διάφορα σημεία στις ακτές του Κόλπου, οι τιμές της βενζίνης ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση μέσα στον τελευταίο χρόνο. Τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια που παράγουν βενζίνη ανέβηκαν 12%, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.
Πηγή: skai.gr