Πάνω από 26.000 στρέμματα καμένα μέχρι στιγμής στις πυρκαγιές

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους

Τις πληγές τους μετρούν κάτοικοι και φορείς στην Ανατολική Αττική μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε από την περασμένη Κυριακή δάσος και περιουσίες. Από τη μέχρι στιγμής καταγραφή έχουν καεί ολοσχερώς 23 κατοικίες, πέντε επιχειρήσεις και μια κατασκήνωση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών το οποίο επικαλείται τα δεδομένα του συστήματος Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ανατολική Αττική έχουν γίνει στάχτη 26.260 στρέμματα γης, εκ των οποίων το 17% είναι δάσος, το 23% αγροτικές καλλιέργειες και περίπου το 55% χαμηλή βλάστηση και θάμνοι.

Σημειώνεται ότι οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου, με το χρόνο να «πιέζει» πριν αρχίσουν οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

Επίσης, σε μια βδομάδα θα έχει γίνει η οριοθέτηση των καμένων περιοχών με τη χρήση και δορυφορικών εικόνων, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή (Πέμπτη) σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στη χώρα αγγίζει συνολικά τα 100.000 στρέμματα. 

Σοβαρά αποδυναμωμένος
, λόγω σειράς τεχνικών προβλημάτων, είναι την ίδια στιγμή ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Βόρεια Ελλάδα, στο απόγειο της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ.

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε» τόνισε πάντως την Τετάρτη η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, κάνοντας τον απολογισμό της για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές. 
Πηγή: skai.gr