Δημόσια υπηρεσία των ΗΠΑ αναγνωρίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη

Η υπηρεσία παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) αναγνώρισε σε έκθεση της το νέο υψηλό θερμοκρασιακό ρεκόρ που σημείωσε ο πλανήτης το 2016. Πρόκειται για την πρώτη σχετική έκθεση δημόσιας υπηρεσίας, κατά τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που επιβεβαιώνει τα έως τώρα δεδομένα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένως απορρίψει τις ενδείξεις για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με πολλές διεθνείς περιβαλλοντικές μελέτες πάντως, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος από τότε που ξεκίνησαν οι συστηματικές καταγραφές σε παγκόσμια κλίμακα, λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο NOAA επιβεβαίωσε ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στον πλανήτη πέρσι, ήταν κατά μέσο όρο οι ψηλότερες των τελευταίων 137 ετών. Ως μία από τις βασικές αιτίες για αυτό το ρεκόρ, η υπηρεσία αναφέρει το ισχυρό ελ-Νίνιο του 2016. Ενδεικτικό είναι πως πριν από το 2016 το ρεκόρ αυτό είχε ξανασπάσει τόσο το 2014 όσο και το 2015.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στο παρελθόν υποστηρίξει πως η «θεωρία» της κλιματικής αλλαγής πρόκειται για «κινέζικη απάτη», με απώτερο σκοπό να τονωθεί η βιομηχανία της Κίνας σε βάρος της αμερικανικής.

Άλλωστε  τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ έγιναν η μόνη χώρα των G20 που οπισθοχώρησε από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία προβλέπει τη σταδιακή μείωση των βιομηχανικών ρύπων και την επένδυση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας