Κλείσιμο

Οι χελώνες της Μεσογείου ζουν και πεθαίνουν μέσα στα πλαστικά σκουπίδια

Οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται από τους τόνους πλαστικών σκουπιδιών που επιπλέουν στα νερά της Μεσογείου, προειδοποιεί ο Σύλλογος για την Προστασία των Χελωνών.

Ο Σύλλογος παρακολουθεί τα υδρόβια αυτά πλάσματα και τα βοηθά στην αναπαραγωγή τους, όταν βγαίνουν για να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες της Μεσογείου, όπως οι αμμουδιές στο Αλαγάδι της Κύπρου.

Εθελοντές τοποθετούν πλέγματα γύρω από τις φωλιές των χελωνών, για να προστατεύσουν τα αυγά από τα σκυλιά και τις αλεπούδες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για τα χελωνάκια να εκκολαφθούν και να βρουν τον δρόμο τους ως τα κύματα. Όμως δεν είναι τα σκυλιά και οι αλεπούδες που απειλούν περισσότερο τα χελωνάκια.

Εξετάσεις σε πτώματα χελωνών αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή των υδρόβιων ζώων: τα πλαστικά σκουπίδια.

Πάνω από το 90% των χελωνών έχουν καταπιεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους πλαστικά σκουπίδια, τα οποία δεν μεταβολίζονται και περνούν αναλλοίωτα στην τροφική αλυσίδα, εξηγεί ένας από τους επιστήμονες του Συλλόγου, Ρόμπιν Σνέιπ.

Το Αλαγάδι αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για το καλοκαίρι, και οι αμμουδιές της περιοχής είναι γεμάτες από πλαστικά υπολείμματα συσκευασιών φαγητού και όχι μονο.

Υπολογίζεται πως περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι περνούν τις διακοπές τους στις ακτές τις Μεσογείου, όπου ήδη ζουν 500 εκατομμύρια γηγενείς.

Πλέον, περισσότεροι από 3.000 τόνοι πλαστικού επιπλέουν στον κλειστό υδάτινο όγκο της Μεσογείου, ενώ συσσωρεύονται καθημερινά, ακόμα περισσότερα λήμματα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι χελώνες αλλά και τα υπόλοιπα υδρόβια πλάσματα μπερδεύουν τις σακούλες για μέδουσες και τις τρώνε. Οι περισσότερες επιβιώνουν αλλά κάποιες βρίσκουν αργό και βασανιστικό θάνατο.

Οι ποσότητες των σκουπιδιών στη Μεσόγειο είναι πλέον τεράστιες και αν και έχει επιτευχθεί μια σταθερότητα στους πληθυσμούς των χελωνών, όσες επιβιώνουν πρέπει να μάθουν να ζουν σε έναν «ωκεανό από πλαστικά».


Πηγή: skai.gr - Δημήτρης Αϋφαντής / Πάνος Σάκκας