Κλείσιμο

Για καθυστερήσεις στο "Εξοικονομώ κατ' οίκον" προειδοποιεί το ΤΕΕ

Σημαντική καθυστέρηση στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον, επισημαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός σε ημερίδα για την κτιριακή κατανάλωση στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε κυβέρνηση και υπουργούς, να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση προγραμμάτων και στην απορρόφηση πόρων, ώστε να κινηθεί η οικονομία και να πετύχει η χώρα τους νέους υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης της ΕΕ.

Υπολογίζεται ότι το 60 με 70% των δημοσίων κτιρίων στη χώρα μας έχουν κατανάλωση ενέργειας πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν προγράμματα εξοικονόμισης έως να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 40% έως το 2030. 

Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα, η χρηματοδότηση και εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονομώ κατ οίκον» και άλλων προγραμμάτων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας του ΤΕΕ για την ενέργεια. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν άμεσες αποφάσεις, χρηματοδότησης των προγραμμάτων και απορρόφησης των διατιθέμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να κινηθεί η οικονομία και η αγορά αλλά και για να πετύχει η χώρα τους υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης, που θέτουν οι Οδηγίες της ΕΕ.

Ο Γ. Στασινός έστειλε προειδοποίηση, πως εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υψώσει τους τόνους και να αντιδράσει:

-«Σιγά -σιγά θα αρχίσουμε να φωνάζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός, σημειώνοντας παράλληλα ότι: «προφανώς μας ενδιαφέρει να είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση και στα υπουργεία προκειμένου να βοηθήσουμε να ξεκινήσουν τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν. Κουραστήκαμε να ακούμε για απορροφήσεις, οι οποίες δεν γίνονται. Η απορρόφηση γίνεται στην αγορά. Όταν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να γίνεται ή τίποτα που να χρηματοδοτεί τέτοια έργα, υπάρχει πρόβλημα. Θα κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αλλά από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να φωνάζουμε. Συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε με τις Τεχνικές Οδηγίες, συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε με τη συμμετοχή σε επιτροπές του υπουργείου αλλά χρόνος πλέον δεν υπάρχει».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού είπε ότι είναι πολύ σημαντικός ο τομέας τόσο της ενέργειας όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας και το επόμενο διάστημα θα είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των πρωτοβουλιών του ΤΕΕ σημείωσε ότι με τους ρυθμούς που πηγαίνει η κυβέρνηση εγκυμονούν αρνητικές εξελίξεις. Ειδικότερα:

-Για την απορρόφηση των κονδυλίων: «Και πάλι θα φτάσουμε στο τέλος του ΕΣΠΑ και θα προσπαθούμε απλά να απορροφήσουμε τα κονδύλια, κάπου που δεν χρειάζεται. Να απορροφήσουμε απλά για να πούμε ότι τα απορροφήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στασινός.

Όσον αφορά στα νέα όρια στον κτιριακό τομέα, στις εργασίες της διημερίδας επισημάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσφατες αποφάσεις τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και Συμβουλίου Υπουργών θέτει υψηλούς στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης κατά 40% έως το 2030 και κατά 80% έως 95% έως το 2050. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «πάντα υπάρχει μία χρονονοκαθυστέρηση σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πώς εφαρμόζονται στις χώρες» αλλά ταυτοχρόνως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «οι στόχοι είναι πολύ μεγάλοι και αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό δεν θα πετύχουμε ούτε το ένα τέταρτο των στόχων. Άρα θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων για να μπορέσουμε να πάρουμε μπρός».

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου