Κλείσιμο

Συμφωνία για το Κλίμα: G20 μείον ΗΠΑ ίσον G19

Την αμετάκλητη προσήλωση τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιβεβαίωσαν, το Σάββατο στο Αμβούργο, οι 19 από τις 20 χώρες της G20, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στη γραμμή Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως αρνηθεί πως υφίσταται κάποια απειλή.

Οι ηγέτες της Κίνας, της Γερμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας και των υπολοίπων δεκατριών μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες να επιβραδυνθεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Βέβαια οι ΗΠΑ δεν είναι απλώς «μία χώρα» που αντιτίθεται στην «πράσινη» προληπτική γραμμή, αλλά η δεύτερη σε εκπομπή ρύπων χώρα στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας περιβάλλοντος (EPA/2014) οι ΗΠΑ μολύνουν την ατμόσφαιρα με το 15% των ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως, πίσω μόνο από την η Κίνα η οποία εκπέμπει το 30%.

Το 2015, οι επικίνδυνοι ρύποι της ατμόσφαιρας ξεπέρασαν τους 36 δισεκατομμύρια τόνους, με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι τρίτες (9%) και την Ινδία να ακολουθεί (7%).

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οικτίρει» τις ΗΠΑ για την έξοδο τους από την συμφωνία του Παρισιού, διαφωνώντας με τις ελπίδες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, η οποία δεν αποκλείει την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία.

«Σημειώνουμε την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισίου (…) Τα υπόλοιπα μέλη της G20 δηλώνουμε ότι η συμφωνία είναι αμετάκλητη και επαναβεβαιώνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας σε αυτή», γράφει η κοινή ανακοίνωση.

«Είναι πασιφανές ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε ομοφωνία [για το Κλίμα] (…) δεν πρόκειται για μία κοινή στάση», ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης πάντως, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες για καθαρότερη εξόρυξη και πιο αποδοτική χρήση των ορυκτών καυσίμων.  Ωστόσο το «κλίμα» στην Αμερική σε επίπεδο θεσμών έχει αλλάξει, με αρκετούς αναλυτές να εκφράζουν την ανησυχία του για ακόμα και αυτές τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ.

Ενδεικτική είναι η επιλογή του Σκοτ Προύιτ, (προσωπική επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ), στον διοικητικό θώκο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Ο Προύιτ εκτός από ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από τη Συμφωνία για το Κλίμα, αγωνιζόταν για χρόνια εναντίον πολλών περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Οκλαχόμα,, εργαζόμενος ως λομπίστας της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Μάλιστα η δράση του συχνά τον έφερε σε σύγκρουση με εκείνους που σήμερα είναι υφιστάμενοί του: τους επιστήμονες της EPA που ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
Χαρακτηριστική είναι και η πρόσκληση του νέου Γάλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που κάλεσε τους Αμερικανούς επιστήμονες να συνεχίσουν τις έρευνές τους στη Γαλλία, εάν χρειαστεί.

Παρά τις δηλώσεις Τραμπ για την έξοδο των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα, οι δεσμεύσεις που έχει παραλάβει από την προηγούμενη διακυβέρνηση Ομπάμα δεν επιτρέπουν στη χώρα να αποχωρήσει πριν το 2020.

Αναφορές ήθελαν τη Σαουδική Αραβία και την Ινδονησία να σκέφτονται επίσης την οπισθοχώρηση τους από τις δεσμεύσεις για τον περιορισμό των ρύπων, αλλά τελικά έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την «πράσινη» αντιμετώπιση του της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

Πρόσφατα ο θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ χαρακτήριζε «καταστροφική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, προειδοποιώντας ότι η στάση των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες κλιματικές αλλαγές.


Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας