Εισβολή φυτοπλαγκτόν στο Θερμαϊκό

Υψηλές συγκεντρώσεις φυτοπλαγκτόν παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο Θερμαϊκός κόλπος που φτάνει μέχρι και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχει διαδικασία αποσύνθεσης σε φύκια του Θερμαϊκού εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών με αποτέλεσμα να φτάνουν μέχρι και την επιφάνεια της θάλασσας.
Εκτός από την αρνητική εικόνα, αναδύονται δυσάρεστες οσμές από τη θάλασσα εξαιτίας της ρύπανσης και της συγκέντρωσης φυτοπλαγκτόν.

Ένα πηχτό στρώμα φυτοπλαγκτόν που αναδύει ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή έχει καλύψει την επιφάνεια του Θερμαϊκού κόλπου, από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο.
Υπεύθυνη για το φαινόμενο είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης των φυκιών στα αβαθή νερά του Θερμαϊκού, σε συνθήκες ανεπάρκειας οξυγόνου, εξαιτίας της ποσότητάς τους και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών.
«Τα φύκια, σε φυσιολογικές ποσότητες και σε συνθήκες ύπαρξης επαρκούς οξυγόνου, δηλαδή σε αερόβιες συνθήκες στο νερό, αποσυντίθεται, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όμως, με τις υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα σε νερά αβαθή, οι ποσότητες του οξυγόνου μειώνονται και η διαδικασία αποσύνθεσης γίνεται αναερόβια και απελευθερώνει δύσοσμες μεθάνιο, υδρόθειο και μερκαπτάνες» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος.

Το φαινόμενο του ευτροφισμού παρατηρείται, σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος Κώστα Φυτιάνο, λόγω της αύξησης των ποσοτήτων συστατικών που καταλήγουν στον κόλπο (ενώσεις αζώτου και φωσφόρου), «συνήθως εξαιτίας της παράσυρσης υπολειμμάτων λιπασμάτων από τους αγρούς, με τις βροχές και με τα ποτάμια» που έχουν ως αποτέλεσμα την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών.
Το χρώμα που παίρνει αυτό το πυκνό στρώμα φυτοπλαγκτόν που σχηματίζεται στο νερό εξαρτάται από το είδος των φυκιών και από τον τρόπο της αναερόβιας αποσύνθεσης, την οποία υφίστανται.
«Είναι πρωτοφανής η ποσότητα φέτος, εκτιμώ ότι θα πάρει ικανό χρονικό διάστημα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω, ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενους ρυθμούς έντασης» τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Φυτιάνος εκτιμά επίσης ότι είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση του φαινομένου, λόγω της πυκνότητάς του, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι εάν παραμείνει σε αυτή την έκταση είναι πιθανό να επιφέρει ακόμη και θάνατο ψαριών στο ύψος του παραλιακού μετώπου, τις επόμενες μέρες. Σημειώνει, δε, ότι μόλις τις τελευταίες μέρες άρχισε να γίνεται αντιληπτή η δυσάρεστη οσμή, η οποία θα εντείνεται καθώς θα συνεχίζεται η διαδικασία αποσύνθεσης των φυκιών, η οποία και σταδιακά θα υποχωρήσει με φυσικό τρόπο, όταν μειωθούν οι ρυθμοί της.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου