Κλείσιμο

Έκκληση Γκουτέρες στον Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού

Έκκληση της «τελευταίας στιγμής» στον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι η στήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία είναι κρίσιμη, καθώς είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, λίγο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την απόφασή του (αναμενόταν να την ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC, ΕΕ και Κίνα πρόκειται να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση που θα επαναβεβαιώνει τη στήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της «είναι επιτακτική και περισσότερο αναγκαία από ποτέ».

Η δήλωση – σχέδιο της οποίας περιήλθε σε γνώση του βρετανικού δικτύου - αναφέρει ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια και αυξάνουν την «κοινωνική και πολιτική αστάθεια», ενώ η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκουτέρες είπε στο BBC ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ «είναι προφανώς μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Αλλά ανεξάρτητα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι σημαντικό όλες οι άλλες κυβερνήσεις να τηρήσουν τη συμφωνία».

«Η συμφωνία του Παρισιού είναι απαραίτητη για το συλλογικό μας μέλλον και είναι επίσης σημαντικό να κινητοποιηθεί η αμερικανική κοινωνία - όπως όλες οι άλλες κοινωνίες, και η επιχειρηματική κοινότητα - προκειμένου να διαφυλαχθεί η συμφωνία του Παρισιού ως κεντρική ψηφίδα για να διασφαλιστεί το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας» υπογράμισε ο ΓΓ. του ΟΗΕ. 

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν να αποχωρήσουν (από τη συμφωνία) το κενό πρέπει να καλυφθεί» επισήμανε νωρίτερα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρώπη στο Βερολίνο. Η ΕΕ πάντως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αν αποχωρήσουν από τη συμφωνία. 

Τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη συμφωνία για το κλίμα υποστήριξε ότι θα τηρήσει η Κίνα, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Τραμπ. Ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε  από τη Γερμανία όπου παρευρέθη πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα του. 

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα θα είναι λιγότερο αποτελεσματική χωρίς τη συμμετοχή σημαντικών χωρών, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν άλλη επιλογή, δήλωσε το Κρεμλίνο, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στην τήρησή της.
Πηγή: skai.gr