Γκουτέρες: Η συμφωνία για το κλίμα είναι υψίστης σημασίας

Είναι απαραίτητο ο κόσμος να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την απειλή που πηγάζει από την κλιματική αλλαγή δήλωσε από την Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ακόμα και αν κάποια χώρα αμφισβητήσει την ανάγκη τήρησης της συμφωνία για το κλίμα που υπεγράφη στο Παρίσι το 2015, οι άλλες χώρες «θα πρέπει να παραμείνουν πιστές σε αυτήν» τόνισε στη συνέχεια σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. 

«Ο κόσμος βρίσκεται σε χάος, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού. ...Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να μην την εγκαταλείψουν», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής το 2019 για να εξετάσει την πρόοδο που θα έχει γίνει σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου των Παρισίων.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του Γκουτέρες έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συμμετάσχει στην ομάδα των πλούσιων G7 χωρών που θα έβαζε τη σφραγίδα της για τη στήριξη της συμφωνίας. 

Η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια έχουν δεσμευτεί ήδη ότι θα καταπολεμήσουν την αλλαγή του κλίματος χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ. 

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις 140 χώρες που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποστήριζε ότι δεν θα την εφαρμόσει γιατί αυτή αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία της χώρας του.





Πηγή: skai.gr