Ακ. Πλάτωνος: Αλλαγές στους όρους δόμησης για το Academy Gardens

Σε τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος προχωρά η κυβέρνηση, για την απεμπλοκή της επένδυσης του εμπορικού κέντρου Academy Gardens. Η απόφαση για την απεμπλοκή της επένδυσης, που αφορά 2.000 θέσεις εργασίας, έγινε γνωστή μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση «η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος».

Σημειώνεται ότι για το θέμα πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της «Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume AE)», που είναι θυγατρική του επενδυτικού fund BlackRock.

Η επένδυση στο παρελθόν είχε συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις περιοίκων, αλλά και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, με προσφυγή στο ΣτΕ το 2009. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η νέα ρύθμιση λαμβάνει υπόψη:

- τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες από τη μη ρύθμιση του ζητήματος τις οποίες έχει επισημάνει στις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και την επισήμανση του ΣτΕ ότι η προτεινόμενη ρύθμιση πρέπει να προκύψει από την συνεκτίμηση των πολεοδομικών αναγκών και της ανάγκης για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
- τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ επί των προτεινόμενων σχεδίων Π.Δ
- τις εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας κυβέρνησης - Αrtume ΑΕ θα αναφέρονται:

α) οι πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου για την αρμονική ένταξη του έργου Academy Gardens στον αστικό ιστό και για την άμεση δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων, πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και
β) η δέσμευση της Artume ΑΕ για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ’ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Πηγή: skai.gr