Κλείσιμο

ΗΠΑ: Αλλαγή πλεύσης για τη συμφωνία του Παρισιού; - Βολές κατά Γερμανίας

Πυρά κατά του Βερολίνου για την ενεργειακή πολιτική του εξαπέλυσε ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, αναφέροντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αλλά θα πρέπει να την «επαναδιαπραγματευτούν».

Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πέρι επέκρινε τη Γερμανία, λέγοντας ότι κλείνει τα πυρηνικά της εργοστάσια, κάτι που την αφήνει εξαρτώμενη «στον βρώμικο λιγνίτη». «Μην υπογράφετε μια συμφωνία περιμένοντας να παραμείνουμε σε αυτή αν εσείς δεν συμμετέχετε και δεν είστε μέρος της». «Χρειάζεται να επαναδιαπραγματευθούμε τη συμφωνία... Αυτοί πρέπει να σοβαρευτούν» ανέφερε δε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ο Ρικ Πέρι διευκρίνισε ότι η Αμερική θα πρέπει να παραμείνει στη συμφωνία, που προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση εκπομπών ρύπων για τη συγκράτηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξουν «στοιχεία» της. «Η αναθεωρημένη συμφωνία θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής για τα ευρωπαϊκά έθνη» ανέφερε μάλιστα.

Σημειώνεται ότι στην προεκλογική εκστρατεία για την αμερικανική προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η τελική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται εντός του Μαΐου.

Ωστόσο, κάθε κίνηση από την κυβέρνηση Τραμπ για την αναθεώρηση/ αποδυνάμωση της συμφωνίας για το κλίμα, με υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της, θα έχει συνέπειες, όπως έχουν προειδοποιήσει άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Πέρι, ο οποίος ως κυβερνήτης του Τέξας υποστήριξε την εξάπλωση της αιολικής ενέργειας, επέμεινε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα παραμελήσει την πράσινη ενέργεια προς όφελος του λιγνίτη και των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. «Θα διασφαλίσουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βρουν το δρόμο τους» είπε.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας