«Φάλαινες με κάμερες» για τη διάσωσή τους

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν μικροσκοπικές υποβρύχιες κάμερες πάνω σε ένα πειραματικό γκρουπ φαλαινών με σκοπό να παρακολουθήσουν τις διατροφικές συνήθειές τους και να μπορέσουν να καταλάβουν με ποιον τρόπο το λιώσιμο των πάγων και οι ολοένα αυξανόμενες επιπτώσεις της παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση θα επηρεάσουν τα συμπαθή θηλαστικά.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Ari Friedlaender δήλωσε πως γνωρίζοντας τις συνήθειες των φαλαινών, διατροφικές και μη, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην προστασία του οικοσυστήματός τους.

«Οι πληροφορίες από τις κάμερες θα βοηθήσουν να καθορίσουμε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαστούν μελλοντικά οι φάλαινες από τις αλλαγές στη διατροφής του, την κλιματική αλλαγή, την εμπορική αλιεία και την οξίνιση των ωκεανών», τόνισε ο επικεφαλής επιστήμονας. 

«Προς το παρόν είμαστε σε θέση να πούμε πως οι φάλαινες ξοδεύουν πολύ χρόνο μέσα στην ημέρα για να κοινωνικοποιηθούν, να αναπαυθούν και στη συνέχεια να τραφούν» πρόσθεσε.

Οι κάμερες είναι τοποθετημένες με βεντούζες πάνω στις φάλαινες και οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους δύο ημέρες για να συλλέξουν τις πληροφορίες που θέλουν προτού οι κάμερες πέσουν.

Η WWF η οποία χρηματοδότησε το project δήλωσε πως η επιστημονική μελέτη θα βοηθήσει τα θαλάσσια θηλαστικά να γίνουν πιο ανθεκτικά και να αναπτυχθούν σωστά στο μέλλον.
Πηγή: skai.gr