Κλείσιμο

Ναυάγιο η υπουργική σύνοδος του G7 για το περιβάλλον

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν για την προστασία του περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε η σύνοδος των αρμόδιων υπουργών του G7 στην Ιταλία, με την οικοδέσποινα χώρα να επιρρίπτει ευθύνες για το ναυάγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ιταλός υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «επανεξετάζουν» την ενεργειακή τους πολιτική, και συνεπώς «δεν ήταν δυνατό» να συνταχθεί κείμενο που θα ήταν πλήρως αποδεχτό από όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με διαρροές από την ιταλική αποστολή, οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να προσυπογράψουν προσχέδιο του ανακοινωθέντος επειδή οι υπόλοιπες έξι χώρες ήθελαν να περιέχει διατυπώσεις που επαναβεβαιώνουν τη Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής – συμφωνία την οποία η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ενστερνιστεί.

Ο κ. Καλέντα πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε ένταση στις διαβουλεύσεις. «Ήταν μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τις ΗΠΑ, δεν υπήρξαν τριβές», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταίροι «σέβονται την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναλύσει εκ νέου τη θέση της».

Στα τέλη Μαρτίου ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που ανέστειλε σειρά περιβαλλοντικών και ενεργειακών ρυθμίσεων του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, ρυθμίσεις που είναι κομβικές για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού.

Μεταξύ άλλων, αποσύρθηκαν ρυθμίσεις για μείωση των εκπομπών ρύπων από μονάδες παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ, αλλά και η προσωρινή απαγόρευση για κατασκευή νέων ανθρακωρυχείων σε ομοσπονδιακή γη.

Η Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σαφώς κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου συγκριτικά με τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα τέλη του 19ου αιώνα.
Πηγή: skai.gr