Το σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες κατατέθηκε στη Βουλή

Νέες διατάξεις για την απλοποίηση των διαδικασιών επίλυσης των ζητημάτων που έχουν προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και των αγροτικών εκτάσεων που εμφανίζονται ως δασικές ή αναδασωτέες προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσες δασικές εκτάσεις εκχερσώθηκαν πριν από το 1975 που ψηφίστηκε το Σύνταγμα για να γίνουν αγροτικές, θα εξακολουθήσουν να έχουν τον αγροτικό τους χαρακτήρα.

Για τις εκτάσεις που κρίθηκαν παράνομα εκχερσωμένες δίδεται η δυνατότητα εξαγοράς από τους δικαιούχους με τίμημα στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής αξίας και με πολλές δόσεις.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με τις οποίες ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα όπως η χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος του νομοσχεδίου είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των δασικών χαρτών, η χορήγηση εργαλείων στους πολίτες για τη διαφύλαξη και προστασία των δικαιωμάτων τους και η προσαρμογή της δασικής νομοθεσίας στη σύγχρονη εποχή.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου