Κλείσιμο

Εξακόσια εκατομμύρια παιδιά θα στερούνται το νερό ως το 2040

Σχεδόν 600 εκατομμύρια παιδιά, ήτοι ένα στα τέσσερα στον κόσμο, θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους έως το 2040, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που κυκλοφόρησε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Σύμφωνα με την έκθεση, 36 χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους, καθώς η ζήτηση για νερό ξεπερνά κατά πολύ τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές εφοδιασμού.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι αυξημένες πλημμύρες, οι ξηρασίες και το λιώσιμο των πάγων επηρεάζουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και τα συστήματα αποχέτευσης.

Όπως αναφέρει η UNICEF, περισσότερα από 800 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά λόγω διάρροιας που οφείλεται σε ανεπαρκή παροχή νερού, έλλειψη αποχέτευσης και κακές συνθήκες υγιεινής.

Ο πόλεμος είναι ένας ακόμα παράγοντας που περιορίζει την πρόσβαση στο νερό, ενώ η έκθεση επισημαίνει πως οι πιο φτωχές οικογένειες θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την κρίση.

«Η κρίση θα μεγαλώσει εάν δεν λάβουμε συλλογική δράση τώρα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Άνθονι Λέικ.
Πηγή: skai.gr