Ζωολογικός κήπος στην Ιαπωνία θανατώνει 57 μαϊμούδες λόγω «μικτών» γονιδίων

Ο ζωολογικός κήπος Takagoyama Nature Zoo στην Chiba της Ιαπωνίας προχώρησε στη θανάτωση 57 μαϊμούδων του χιονιού καθώς μετά από έλεγχο που έγινε στο DNA των ζώων διαπιστώθηκε πως ήταν διασταύρωση μαϊμούς του χιονιού και μακάκα.

Αναλυτικότερα η μαϊμού του χιονιού ή αλλιώς ιαπωνέζικος μακάκας είναι ένα ενδημικό είδος της Ιαπωνίας το οποίο προστατεύεται με αυστηρούς νόμους από τις τοπικές αρχές. Ο επικεφαλής του ζωολογικού κήπου ανέφερε πως η ιαπωνέζικη νομοθεσία επιτάσσει τον τακτικό έλεγχο DNA στα ζώα προκειμένου να προστατεύονται τόσο τα σπάνια είδη όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Αναφορικά με τη θανάτωση των συγκεκριμένων ζώων ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου ανέφερε «δεν υπήρχε δυστυχώς άλλη επιλογή από τη θανάτωση καθώς τα συγκεκριμένα ζώα ήταν μία διασταύρωση η οποία μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο τα ενδημικά ζώα όσο και το φυσικό περιβάλλον σε περίπτωση που αναπαράγονταν».

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει όπως είναι λογικό θύελλα αντιδράσεων τόσο από τοπικές οργανώσεις όσο και από παγκόσμιους οργανισμούς οι οποίοι σημειώνουν πως τα συγκεκριμένα ζώα θα έπρεπε να δοθούν σε άλλους ζωολογικούς κήπους εκτός Ιαπωνίας και όχι να θανατωθούν λόγω γονιδίων.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης