Ασυνήθιστα «λίγοι» οι πάγοι σε Αρκτική & Ανταρκτική

Η έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική τον περασμένο μήνα ήταν η μικρότερη που καταγράφηκε ποτέ τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ, ενώ οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

«Η έκταση των πάγων που λείπουν και στους δύο πόλους ήταν αρκετά ασυνήθιστη», όπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για το Παγκόσμιο Κλίμα, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Εν τω μεταξύ, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών επιβραδύνει την περιστροφή της γης όπως είχαν ανακαλύψει πέρσι, Καναδοί επιστήμονες που μελετούν τον πυρήνα της Γης.

Το λιώσιμο των πάγων ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας αλλά και μετακινεί μάζα από τους πόλους προς τον ισημερινό, επιβραδύνοντας έτσι την περιστροφή της Γης. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης συμβάλλει επίσης στην επιβράδυνση αυτή.

«Κατά τα τελευταία 3000 χρόνια, ο πυρήνας της Γης έχει επιταχυνθεί λίγο, ενώ ο μανδύας με την επιφάνεια έχουν επιβραδυνθεί», αναφέρει ο Ματιέ Ντέμπερι, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.
Πηγή: skai.gr