Απόψεις πολιτών για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών έχει μπει για τα καλά σtη ζωή μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας της MRB που διεξάγεται ετησίως για λογαριασμό της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, χρόνο με το χρόνο οι πολίτες αναγνωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό ότι η ανακύκλωση είναι καταρχήν προσωπική τους ευθύνη.

Με βάση την έρευνα, ο κόσμος ξέρει πως ανακυκλώνονται οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές του, με δημοφιλέστερες τις λευκές, τις τηλεοράσεις, τα κινητά και τους υπολογιστές.

Κατακόρυφη μέσα στα χρόνια είναι και η αύξηση της γνώσης ότι ανακυκλώνονται οι λάμπες οικονομίας και led.

Αλλά και στην πράξη τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Κάθε χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που ανακυκλώνουν τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές τους αυξάνεται σταθερά.

Τις παλιές συσκευές τις ανακυκλώνουν κυρίως μέσω καταστημάτων, όπου υπάρχουν τοποθετημένοι οι κάδοι της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, ενώ τις ογκώδεις με την παράδοση της αντίστοιχης καινούριας συσκευής στο σπίτι. Μάλιστα ενθαρρυντικό είναι ότι οι άχρηστες συσκευές πετιούνται λιγότερο πια στα σκουπίδια. Οι καταναλωτές που κάνουν κάτι τέτοιο αποτελούν πλέον μειοψηφία.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι πολλοί πολίτες γνωρίζουν ότι οι ενέργειες του παλιατζή επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον, καθώς αγαπημένη του πρακτική είναι να τις πουλάει σε τρίτους που συχνά τις διαχειρίζονται λάθος περιβαλλοντικά ή να καίει τα καλώδια για να πάρει τον χαλκό και να πετάει στη φύση ό,τι δεν είναι χρήσιμο.

Θετική πορεία λοιπόν διαγράφει η ανακύκλωση συσκευών στην Ελλάδα και από ό,τι φαίνεται με την υποστήριξη όλων μας έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου