Tinder ουρακοτάγκων για τη διαιώνιση του είδους

Οι υπεύθυνοι ενός ζωολογικού κήπου στην Δανία, ελπίζουν ότι θα αυξήσουν τις πιθανότητες αναπαραγωγής ενός θηλυκού ουρακοτάγκου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιλέξει τον σύντροφό της από μία μεγάλη γκάμα φωτογραφιών, μέσω τάμπλετ.

Το «Tinder για ουρακοτάγκους» είναι ένα τετραετές πείραμα του πάρκου Άπενχολ στο Άπελντορν, στο πλαίσιο του οποίου οι υπεύθυνοι δείχνουν πιθανούς ερωτικούς συντρόφους σε ουρακοτάγκους, από ένα τεράστιο αρχείο, ενός διεθνούς προγράμματος αναπαραγωγής ουργακοτάγκων.

Στόχος είναι να διερευνηθεί ο τρόπος που οι θηλυκοί ουρακοτάγκοι επιλέγουν συντρόφους, εξηγεί ο συμπεριφορικός βιολόγος, Τόμας Μπιόντα.

Με μία μεγάλη γκάμα επιλογών, μέχρι και από την μακρινή Σιγκαπούρη, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου ελπίζουν, με αυτόν τον τρόπο, να αυξήσουν τις πιθανότητες μίας επιτυχούς, γόνιμης συνεύρεσης του 11χρονου θηλυκού ουρακοτάγκου, Σαμπόγια.

«Συχνά, τα ζώα επιστρέφουν πίσω στο πάρκο τους χωρίς να ζευγαρώσουν μαζί της», σημειώνει ο Μπιόντα. «Τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όταν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό συναντιούνται για πρώτη φορά», εξηγεί.

Το εγχείρημα είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που εξερευνά το συναισθηματικό υπόβαθρο των σχέσεων των ζώων. «Το συναίσθημα έχει τεράστια εξελικτική σημασία. Αν δεν ερμηνεύσεις σωστά τα συναισθήματα του απέναντί σου, στην Φύση, μπορεί να σκοτωθείς», συνεχίζει ο Μπιόντα.

Η εξελικτική ψυχολόγος Έβι βαν Μπερλό, εξηγεί πως παρόμοια τεστ με τάμπλετ σε πίθηκους μπονόμπο (που μαζί με τους χιμπατζίδες είναι οι κοντινότεροι συγγενείς του είδους μας), έδειξαν επαυξημένο ενδιαφέρον στους δυνητικούς συντρόφους, για τους οποίους υπήρχε θετική αντίδραση την στιγμή που τους πρωτοαντίκριζαν στο «τίντερ για ζώα».

Η βασική δυσκολία που αντιμετώπισαν οι επιστήμονες ήταν να κατασκευάσουν μία οθόνη αφής ικανή να αντέξει την χρήση του από… ουρακοτάγκους, που ταυτόχρονα θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να τους κεντρίζει την προσοχή.

Ακόμα και ένα τάμπλετ με ενισχυμένο μεταλλικό πλαίσιο που είχε δοκιμαστεί με επιτυχία, σε δύο γηραιότερους ουρακοτάγκους πριν δύο εβδομάδες, δεν άντεξε αρκετά στη χρήση της Σαμπόγια (γνωστής και ως «Γυναίκα της Κατεδάφισης».

«Φυσικά αυτή η έλξη με τον πιθανότερο σύντροφο είναι, για την ώρα αμιγώς ψηφιακή», συνεχίζει ο Μπιόντα που υπογραμμίζει ότι η μυρωδιά παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας