Βιοδιασπώμενες σφαίρες σχεδιάζει να προμηθευτεί ο αμερικανικός στρατός

Ο αμερικανικός στρατός είναι ένα από τα κομμάτια της αμερικανικής κοινωνίας που μολύνει μαζικά τόσο το υπέδαφος όσο και τον υδροφόρο ορίζοντα με τις δραστηριότητές του.

Δεν είναι μόνο τα πεπαλαιωμένα κτίρια σε πολλές στρατιωτικές βάσεις αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών που καταναλώνει ο στρατός για ασκήσεις και γυμνάσια τα οποία δημιουργούν έναν μεγάλο πονοκέφαλο και ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ ο στρατός βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις 1300 πιο μολυσματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ. Τα πυρομαχικά που ο στρατός χρησιμοποιεί κάθε χρόνο για ασκήσεις και γυμνάσια δημιουργούν περίπου το 4% της μόλυνσης του εδάφους και το 8% της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου σήμερα απαιτούνται περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια για να περιοριστούν με τρόπο ουσιαστικό οι πολεμικοί ρύποι αλλά το ζήτημα είναι πώς τα συγκεκριμένα απόβλητα δεν εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει απαντήσεις μία καινοτόμος ερευνητική ομάδα που έχουν και τη μορφή σφαίρας. Η συγκεκριμένη ομάδα κατασκεύασε μία σειρά από βιοδιασπώμενες σφαίρες οι οποίες πέρα από ανακυκλώσιμο χαρακτήρα περιέχουν και σπόρους οι οποίοι μετά το πέρας κάποιου διαστήματος γίνονται φυτά τα οποία και τροφή μπορούν να προσφέρουν στην πανίδα και διαθέτουν δράση καθαριστική για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Κι αν σε κάποιους αυτή η ανακάλυψη φαίνεται σενάριο η εταιρεία αναφέρει πως έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις δοκιμές και έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες παρουσιάσεις σε κλιμάκια του αμερικανικού στρατού.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης