Το Athens Energy Forum 2017 χαρτογραφεί τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στην Αθήνα το πέμπτο ενεργειακό φόρουμ, το οποίο συνδιοργανώνουν οι New York Times, o ΣΚΑΪ και η Καθημερινή, με στόχο τη χαρτογράφηση των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των σημερινών έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Οι ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσουν το βασικότερο αντικείμενο συζήτησης, ειδικά σε συνέχεια και της ανακάλυψης ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων και ο ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας, καθως και η δυναμική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απυηθηνε χαιρετισμό ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αστειευόμενος είπε ότι δεν προβλέπει να πληρώνουμε στο προσεχές μέλλον τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε δραχμές.

Ο υπουργός μίλησε για ενα μεταβατικό στάδιο στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας πως έως το 2020 η ελληνική αγορά θα γινει πιο ανταγωνιστική, φθηνότερη, αλλα και περισσότερο προσβάσιμη.

Ο κ. Σταθάκης εξεφρασε και την πεποίθηση του οτι μεχρι το 2020, περισσοτερο απο το 30% της ενέργειας στη χωρα θα παράγεται απο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, τομεάρχης της ΝΔ για την ενέργεια, έδωσε μια διαφορετική εικόνα.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το 54% της ενέργειας στη χωρα εξαρτάται από πετρέλαιο, συγκριτικά με το 33.4 στην υπόλοιπη ΕΕ, ενώ 61% των αναγκών της χώρας καλύπτονται απο εισαγωγές.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ακόμα ότι από το καλοκαίρι του 2014, οι εθνικές εταιρείας ενέργειας εχουν χάσει πάνω απο 2 δισ. Ευρω.

Στο φόρουμ συμμετέχουν πανω απο 500 ειδικοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων.
Πηγή: skai.gr