Κλείσιμο

Πως γίνεται η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

Η ανακύκλωση, η επανένταξη δηλαδή χρησιμοποιημένων υλικών στην παραγωγή νέων προϊόντων, είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας με πρώτο κρίκο εμάς τους πολίτες.

Αναπόσπαστοι κρίκοι της αλυσίδας είναι όλοι οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που συμμετέχουν στην περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των ειδών προς ανακύκλωση.

Για τη διαχείριση των παλιών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ έχει δημιουργήσει και αναπτύσσει τις απαιτούμενες υποδομές και συνεργασίες για τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και επεξεργασία τους, διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται με ορθό περιβαλλοντικά τρόπο.

Οι παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές συγκεντρώνονται για ανακύκλωση σε 12,000 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια μεταφέρονται από αδειοδοτημένες μεταφορικές εταιρείες σε εξειδικευμένες μονάδες επεξεργασίας, 8 στο σύνολό τους, οι οποίες συνεργάζονται με την Ανακύκλωση Συσκευών. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται σε κομβικά σημεία της χώρας. Tην Αττική, την Κορινθία, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Μυτιλήνη.

Ο κλάδος της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, απασχολώντας στο σύνολό του περισσότερους από 1000 εργαζομένους. Το μεγαλύτερο, όμως, όφελος από τη δραστηριότητα αυτή είναι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Στις μονάδες επεξεργασίας, οι συσκευές αποσυναρμολογούνται, αφαιρούνται τα κατασκευαστικά τους μέρη που εμπεριέχουν επικίνδυνες ουσίες και στη συνέχεια τα διαχειρίζονται κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες ακολουθώντας τις ορθά περιβαλλοντικές πρακτικές.

Μετά την απορρύπανσή τους, οι ηλεκτρικές συσκευές, απαλλαγμένες από βλαβερές ουσίες ,ακολουθούν το στάδιο της μηχανικής επεξεργασίας. Κατά το στάδιο αυτό ανακτώνται τα αξιοποιήσιμα υλικά τους, μέταλλα, πλαστικό, γυαλί, που επιστρέφουν, ως πρώτη ύλη, στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Ανακυκλώνοντας, λοιπόν, τις ηλεκτρικές συσκευές μας, βοηθάμε στη μείωση της ρύπανσης και την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου