Βρετανοί επιστήμονες: Ο Τραμπ θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή

Εκατό βρετανοί επιστήμονες ζήτησαν από την πρωθυπουργό της Βρετανίας να πιέσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τους κινδύνους που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή και να υποστηρίξει την διεθνή δράση ώστε όλοι μαζί να καθυστερήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται την άνοιξη να συναντήσει τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον, στην πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους.

Σε γράμμα τους προς την Μέι 100 επιστήμονες συνέστησαν πως η εκλογή Τραμπ μπορεί να αποτελέσει πιθανή απειλή για την κλιματική αλλαγή. 

O Τραμπ δεν θεωρεί ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι για να εμποδίσει την κλιματική αλλαγή και αυτός όπως και οι επικεφαλής της κυβέρνησής του στον τομέα του περιβάλλοντος θεωρούν «φάρσα» τη συμφωνία για το κλίμα που υπεγράφη στο Παρίσι το 2015. 

«Ο εκλεγμένος Πρόεδρος και οι υποψήφιοι για την υπηρεσία προστασίας Περιβάλλοντος αγνοούν τα πορίσματα και τις συμβουλές από τους κορυφαίους φορείς εμπειρογνωμόνων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η επιστολή.

«Πιστεύουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι έτοιμο να απαντήσει αποφασιστικά σε αυτές τις εξελίξεις» λένε οι επιστήμονες. 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε πει ότι θα ξεφορτωθεί τη συμφωνία που υπεγράφη το 2015 στο Παρίσι, από σχεδόν 200 έθνη. Με τη συμφωνία αυτή τα κράτη σκοπεύουν να θέσουν τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων και να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε στην εφημερίδα New York Times στις 22 Νοεμβρίου ότι τώρα διατηρεί «ανοιχτό μυαλό» σε σχέση με τη συμφωνία του Παρισιού.

Οι επιστήμονες είπε ένας ανώτερος σύμβουλος του Trump ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στα ερευνητικά προγράμματα της NASA για το κλίμα τα οποία παρέχουν τα ζωτικής σημασίας στοιχεία για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: skai.gr