Πετυχημένη χρονιά για την Ανακύκλωση Συσκευών

Ιδιαίτερα επιτυχημένη διαγράφεται η πορεία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια.

Εκτιμάται ότι μέσα στο 2016 θα ανακυκλωθούν 52,000 τόνοι αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 12.500.000 συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων οικονομίας.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συνεχόμενη διεύρυνση των συνεργασιών της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. με τα καταστήματα λιανικής σε όλη τη χώρα, όπου ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να ανακυκλώσει εύκολα τις παλιές συσκευές του. Επίσης, μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στον αριθμό των επαγγελματικών μηχανημάτων που παραδίδονται στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. από τις επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτα είναι και τα αποτελέσματα από την επεξεργασία του τεράστιου αυτού όγκου αποβλήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., τα ποσοστά ανάκτησης αξιοποιήσιμων υλικών από τις ηλεκτρικές συσκευές είναι από το 2005 μέχρι και σήμερα σταθερά υψηλότερα από τους στόχους που τίθενται από την ευρωπαϊκή οδηγία. Στο σύνολο των συσκευών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 90% και είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου