Η ανακύκλωση στις οθόνες για την προστασία του περιβάλλοντος

Τηλεοράσεις, μόνιτορ, laptop, tablet. Δεκάδες συσκευές, που καθημερινά διεκδικούν την προσοχή μας. Κι όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, κάποια στιγμή χαλούν και συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Μήπως αυτό είναι κάτι που πρέπει ν’αλλάξουμε;

Πολλές οθόνες περιέχουν τοξικές ουσίες που αν διαφύγουν, θα εισχωρήσουν στο υπέδαφος και θα εισβάλλουν στη διατροφική μας αλυσίδα. Για παράδειγμα, οι οθόνες παλαιού τύπου περιέχουν μόλυβδο και κάδμιο, ενώ οι επίπεδες οθόνες, με εξαίρεση τις LED, περιέχουν υδράργυρο.

Συμπέρασμα; Το να πετάμε τις χαλασμένες μας οθόνες στα σκουπίδια,είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον και την υγεία μας, Πρέπει να τις παραδίδουμε σε σημεία συμβεβλημένα με την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ,ώστε να διασφαλίζεται η περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους.

Ποια είναι όμως η διαδρομή, που ακολουθεί μια παλιά μας οθόνη αφού τη δώσουμε για ανακύκλωση;

Όπως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και οι οθόνες μεταφέρονται σε εξειδικευμένες μονάδες επεξεργασίας στην Ελλάδα,οι οποίες ακολουθούν ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης. Το σημαντικότερο στάδιο επεξεργασίας των οθονών είναι η αφαίρεση όλων των εξαρτημάτων και στοιχείων τους με βλαβερές ουσίες.

Ακολουθεί περαιτέρω επεξεργασία,από την οποία προκύπτουν σίδηρος, αλουμίνιο, χαλκός, γυαλί και πλαστικά, υλικά που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες στη βιομηχανία, όπως τη χαλυβουργία ή τη βιομηχανία πλαστικού.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου