To λιώσιμο των πάγων «πνίγει» τις πολικές αρκούδες

Ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων κινδυνεύει να μειωθεί κατά 30% μέσα στα επόμενα 40 χρόνια καθώς οι πάγοι του Αρκτικού κύκλου που λιώνουν, δυσχεραίνουν σημαντικά τις συνθήκες επιβίωσής τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί δίνουν 71% πιθανότητα, ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων να μειωθεί κατά 30% μέσα στις επόμενες τρεις γενιές.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι πάγοι, που τώρα κατοικούνται από περίπου 26.000 πολικές αρκούδες, θα δουν τους λευκούς θηρευτές να μειώνονται στους 17.000, μέχρι το 2057.

Τα ευρήματα και οι προβλέψεις των επιστημόνων, είναι συναφή και με τις προειδοποιήσεις της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, που διατηρεί λίστα με τα είδη που διατρέχουν, μακροπρόθεσμα, τον κίνδυνο της εξαφάνισης.

Η απώλεια μαζών πάγου που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, προκαλεί «πονοκέφαλο» στις αρκούδες, που «χρειάζονται» αυτές τις πλατφόρμες πάγου ώστε να φτάνουν στα θηράματά τους (π.χ φώκιες) χωρίς να γίνονται αντιληπτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα σημεία στα οποία ο πάγος «κρατά» για την ώρα, προτιμούνται από τις αρκούδες για κυνήγι.

Από τους 19 υπο-πληθυσμούς των πολικών αρκούδων στην Αρκτική, οι δύο έχουν ήδη υποστεί ανησυχητικές μειώσεις ενώ αρκετοί εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια «διατροφικής κρίσης», ακόμη και αν για την ώρα δεν κινδυνεύουν άμεσα από εξαφάνιση, υπογραμμίζει ο δρ. Έρικ Ρέγκερ, της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας υδρόβιας και χερσαίας πανίδας.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας