Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο τσουνάμι οι βρετανικοί πυρηνικοί σταθμοί

Πολλοί από τους πυρηνικούς σταθμούς που ηλεκτροδοτούν τη Μεγάλη Βρετανία είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο τσουνάμι από υποβρύχιες κατολισθήσεις, προειδοποιούν γεωλόγοι του πανεπιστημίου του Ντάραμ.

Τα βρετανικά νησιά έχουν πληγεί στο παρελθόν από περισσότερα τσουνάμι από ότι αρχικά πιστευόταν, υπογραμμίζουν τώρα οι επιστήμονες.

Το μεγαλύτερο από αυτά τα θαλάσσια χτυπήματα, συνέβη πριν από 8.200 χρόνια και ξεπερνούσε σε ύψος τα είκοσι μέτρα. Οι ερευνητές προειδοποιούν την κυβέρνηση να προστατέψει τις εγκαταστάσεις-κλειδιά από το κίνδυνο αυτό που συμβαίνει, κατά μέσο όρο, μία φορά κάθε δέκα χιλιάδες χρόνια. 

Μία κατολίσθηση ή ένας σεισμός σε κρίσιμο σημείο, θα μπορούσε να καταστρέψει σημαντικές παράκτιες υποδομές πυρηνικών σταθμών, λιμανιών και μονάδων ανεφοδιασμού πετρελαίου.

Οι τόνοι λάσπης που μετακινούνται απότομα στις υποβρύχιες αυτές κατολισθήσεις, προκαλούν, μέσω της απότομης αναρρόφησης, γιγαντιαίες ταλαντώσεις στην επιφάνεια του νερού.  «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσθέσει τα τσουνάμι στην λίστα με τους πιθανούς κινδύνους εθνικής κλίμακας», σχολιάζει ο καθηγητής θαλάσσιας γεωλογίας, Πήτερ Τάλινγκ.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας αυτής, βρίσκονται οι πλημμύρες και ο κίνδυνος επιδημίας.

Ο Τάλινγκ, επικεφαλής του Landslide Tsunami Consortium, «θυμάται» την κατολίσθηση του Στορέγκα σαν παράδειγμα του πόσο καταστροφική μπορεί να είναι μια τέτοια κατολίσθηση.  Πριν από 8.200 χρόνια, η υποβρύχια αυτή κατολίσθηση προκάλεσε την αποκόλληση γης από τη Νορβηγία, με μέγεθος μεγαλύτερο από την Σκωτία, σχολιάζει ο Τάλινγκ. Το σεισμικό γεγονός του Στορέγκα έστειλε κύματα 20 μέτρων στο Σέτλαντ, 11 μέτρων στη Νορβηγία και 6 μέτρων στην Σκωτία.

«Μόνο αν προνοήσεις για τέτοια γεγονότα μπορείς να προστατευτείς», σχολιάζει από την πλευρά του και ο καθηγητής Ντέιβιντ Τάπιν, των Βρετανικών Γεωλογικών Ερευνών.
.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας