Κλείσιμο

Τα αιολικά πάρκα βλάπτουν σοβαρά την υγεία των... νυχτερίδων

Τα αιολικά πάρκα ευθύνονται για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων νυχτερίδων κάθε χρόνο, στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Έξετερ που «επιστράτευσε» μέχρι και κυνηγόσκυλα, για τον εντοπισμό και τη συλλογή των νεκρών νυχτερίδων από τις ανεμογεννήτριες.

Οι επιστήμονες επιθεωρούσαν, σε μηνιαία βάση, 29 αιολικά πάρκα, καταμετρώντας τις νεκρές νυχτερίδες στις εκτάσεις τους - 194 κατά μέσο όρο. Ο πραγματικός αριθμός ωστόσο να είναι σίγουρα μεγαλύτερος, αφού αρκετές από τις σορούς γίνονται βορά μεγαλύτερων, χερσαίων αρπακτικών.

Πολλαπλασιάζοντας αυτούς τους αριθμούς με τις «αιολικές φάρμες» που βρίσκονται σε βιότοπους και «περάσματα» νυχτερίδων στη Μεγάλη Βρετανία, οι ερευνητές υπολόγισαν πως τουλάχιστον 80.000 νυχτερίδες σκοτώνονται, κάθε χρόνο, από τις τουρμπίνες, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  
Μάλιστα όσο πιο μακριά ήταν τα πτερύγια των τουρμπίνων, τόσο πιο πολλές νεκρές νυχτερίδες εντοπίζονταν στο σημείο.

Γενετικά απροετοίμαστες για την τεχνολογία
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι νυχτερίδες «ρίχνουν τους ρυθμούς του βιολογικού τους σόναρ» όταν πετούν πολύ ψηλά, επειδή δεν είναι εξελικτικά προετοιμασμένες να συναντήσουν κάποιο απειλητικά κινούμενο σώμα σε τόσο μεγάλο ύψος. «Για τα προηγούμενα 30 εκατομμύρια χρόνια πετούσαν «ανέμελα» χωρίς το ρίσκο της πρόσκρουσης σε ταχύτατα περιστρεφόμενες λεπίδες», εξηγεί επικεφαλής της έρευνας, δρ. Φιόνα Μάθιους.

Το πρόβλημα επιτείνεται επειδή οι νυχτερίδες φαίνεται να προτιμούν τις κατασκευές από τους επίπεδους, υπαίθριους χώρους, καθώς αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να εντοπίσουν τροφή σε αυτές, εξηγεί η Μάθιους. Μάλιστα, καμιά φορά, αλλάζουν ακόμη και τα παγιωμένα, εποχικά δρομολόγιά τους για να περάσουν τέτοιες εγκαταστάσεις, συνεχίζει.

Τα συχνότερα «θύματα» των ανεμογεννητριών είναι τα μικροσκοπικά είδη Common Pipstrelle και Soprano Pipstrell ενώ και αρκετές ευμεγέθεις Noctule, έχουν επίσης βρεθεί νεκρές μέσα στα αιολικά πάρκα, καθώς συνηθίζουν να βγαίνουν πριν ακόμα δύσει ο ήλιος για τραφούν με πεταλούδες, σκαθάρια και άλλα ιπτάμενα έντομα, που «συχνάζουν» γύρω από τις γεννήτριες.

Για την επίλυση του προβλήματος, η Δρ. Μάθιους, προτείνει το περιστασιακό κλείσιμο των αιολικών πάρκων, κατά τις περιόδους πληθυσμιακών μετακινήσεων και αναπαραγωγής των νυχτερίδων, τα καλοκαίρια. Έτσι θα προστατευθούν τα θηλαστικά χωρίς σημαντικές ενεργειακές απώλειες από τη μετριασμένη λειτουργία των ανεμογεννητριών.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας