Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «προσπερνούν» τον άνθρακα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν, πέρσι, για πρώτη φορά, τις παραδοσιακές μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση των νέων εγκαταστάσεων αμφότερων τεχνολογιών, σύμφωνα με το Διεθνές Πρακτορείο Ενέργειας (IEA).

Κάθε μέρα του 2015, μισό εκατομμύριο νέα ηλιακά πάνελ τοποθετούνταν στον πλανήτη. «Γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς μεταστροφή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας με την πράσινη ανάπτυξη να οδηγεί πλέον», σχολιάζει ο Φατίχ Μπίρολ, εκτελεστικός διευθυντής του IΕΑ.

To IEA προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα τροφοδοτούν το 42% των παγκόσμιων αναγκών ηλεκτροδότησης μέχρι το 2021 – μία επανεκτίμηση προς τα άνω συγκριτικά με τις περσινές προβλέψεις. Στα επόμενα πέντε χρόνια η πράσινη ενέργεια θα ξεπεράσει σε δυνατότητες τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά το IEA.

Η ανανεωμένη αισιοδοξία του Πρακτορείου οφείλεται σε μία σειρά από αλλαγές ενεργειακής πολιτικής που σηματοδότησαν το 2016. Ογδόντα πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα, επικύρωσαν τη συμφωνία για το Κλίμα έναν χρόνο νωρίτερα από τις απαιτήσεις του χρονοδιαγράμματος ενώ αρκετές ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και το Μεξικό, έχουν εντείνει τη ρητορική ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή.

Η Κίνα ο αναμφισβήτητος πρωτοπόρος στην «πράσινη» ανάπτυξη
«Αναλύοντάς το με όρους μαραθωνίου, η Ευρώπη ξεκίνησε με σημαντικό προβάδισμα αλλά μετά από μισό μαραθώνιο, η Κίνα οδηγεί την κούρσα ενώ κι άλλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να προπορεύονται της Ένωσης», είπε ο Μπίρολ στον Guardian.

Πέρυσι, η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 40%  της «πράσινης» ενεργειακής ανάπτυξης αφού τοποθετούσε, κατά μέσο όρο, δύο νέες ανεμογεννήτριες κάθε ώρα του 2015.

Εν έτει 2016, τα παραδοσιακά καύσιμα εξακολουθούν να παράγουν το 39% της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη, την ώρα που οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες είναι υπεύθυνες μόνο για το 23%, παρά το γεγονός ότι αυτές οι τεχνολογίες έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες. «Τα φωτοβολταϊκά συστήματα και οι ανεμογεννήτριες δεν αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους για την ώρα», παρατηρείο Μπίρολ. 

Αν κάτι προβληματίζει το, κατά τα άλλα αισιόδοξο, IEA είναι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου σε αρκετές χώρες που λειτουργούν αποτρεπτικά στο τομέα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοκαύσιμα.
Πηγή: Πηγές: Guardian, Independent, IEA - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας