Mε την ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται ο θάνατος ενός στους εννέα ανθρώπους

Το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα επιβαρυμένο με αιωρούμενα μικροσωματίδια πάνω από το επιτρεπτό όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επιπλέον και ο αέρας σε εσωτερικούς χώρους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, καθώς συχνά επιβαρύνεται από την καύση ξύλου και κάρβουνου για το μαγείρεμα ή τη θέρμανση ή και από τις λάμπες κηροζίνης.

Ο θάνατος τριών εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως το χρόνο οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ 3,5 εκατομμυρίων στο μολυσμένο αέρα σε εσωτερικούς χώρους.

Αυτά τα νέα στοιχεία «θα πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα» δήλωσε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ. Η ειδικός ζητά από τις κυβερνήσεις να μειώσουν τον αριθμό των αυτοκινήτων στους δρόμους, να βελτιώσουν το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και να ενισχύσουν τη χρήση καθαρών μέσων καύσης για το μαγείρεμα.

Σχεδόν το 90% των θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζονται σε χώρες όπου οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν χαμηλό μεσαίο εισόδημα ενώ τα δύο τρίτα από αυτούς στην νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό. Οι αιτίες θανάτου είναι μη μεταδιδόμενες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων και καρκίνος του πνεύμονα.

Μέτρα ασφαλείας μη αποδοτικά

Το επιτρεπτό όριο σύμφωνα με τον ΠΟΥ όσον αφορά τα ιδιαίτερα επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων είναι τα δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ωστόσο αυτό το όριο παραβιάζεται τακτικά.

Τα μικροσωματίδια περιέχουν βλαβερές ουσίες όπως θειϊκό και νιτρικό οξύ και αιθάλη, η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρκίνου. Η αιθάλη μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στον πνεύμονα και στη συνέχεια στο αίμα και στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι συνέπειες μπορεί να είναι από άσθμα μέχρι καρδιακές παθήσεις και καρκίνος του πνεύμονα.

Ο ΠΟΥ καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι κάποια μέτρα ασφαλείας δεν είναι αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα το καθημερινό δελτίο ποιότητας αέρος του Πεκίνου που προειδοποιεί σε περιπτώσεις υπερβολικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Το να μένει κανείς στο σπίτι δεν βοηθά ιδιαίτερα. Ούτε υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για τις μάσκες που φορούν πολλοί για να προστατεύονται από τη ρύπανση» εξηγεί ο Κάρλος Ντόρα, συντονιστής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ.

Το τελικό συμπέρασμα του ΠΟΥ είναι ότι πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η χρήση ορυκτών καυσίμων στον κόσμο.

Πηγή: Deutsche Welle - Νιλς Τσίμερμαν / Αλεξάνδρα Κοσμά