Κλείσιμο

Η ΕΕ έδωσε πράσινο φως στην ιστορική συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Πράσινο φως στην ιστορική συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας καταλυτική ώθηση για την εφαρμογή της, παρά το γεγονός ότι ορισμένα εθνικά κοινοβούλια δεν έχουν δώσει ακόμα επίσημα την έγκρισή τους.

Η συμφωνία για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Περιβάλλοντος των 28, αλλά τυπικά θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

«Όλα τα κράτη-μέλη έδωσαν πράσινο φως στην πρόωρη επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από την Ε.Ε. Αυτό που κάποιοι νόμιζαν αδύνατο είναι πλέον πραγματικό», δήλωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η κίνηση της Ευρώπης αποτελεί «κλειδί» για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία μπορεί να τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες αφότου επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες, που με τη σειρά τους θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Έως τώρα, οι χώρες που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία ανέρχονται σε 61 και παράγουν το 48% των ρύπων παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του να γίνει πραγματικότητα.

Τη συμφωνία έχουν ήδη εγκρίνει Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, που αντιπροσωπεύουν το 38% των παγκόσμιων εκπομπών.

Πηγή: skai.gr