Εκτός γερμανικών πόλεων τα ντιζελοκίνητα;

Σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γερμανίας δεν αποκλείεται να επιβληθούν σύντομα ζώνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τα πιο ρυπογόνα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο, η Βρέμη και η Στουτγκάρδη εξετάζουν την υιοθέτηση της λεγόμενη μπλε περιβαλλοντικής πλακέτας, την οποία θα φέρουν αυτοκίνητα ντίζελ με ιδιαίτερα υψηλές εκπομπές των άκρως βλαβερών οξειδίων του αζώτου (NOx), τα οποία δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο κέντρο των πόλεων, όπου τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών παραβιάζονται κατ' εξακολούθηση.

Τα σχέδια αυτά προκαλούν πάντως αντιδράσεις. Όταν η σοσιαλδημοκράτισσα γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ είχε προτείνει την περασμένη άνοιξη την υιοθέτηση της μπλε πλακέτας, της ασκήθηκε σκληρή κριτική – κυρίως από το στρατόπεδο της συγκυβερνώσας Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), αλλά και εκ μέρους εκπροσώπων της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αντιδράσεις για τα σχέδια απαγόρευσης

Παρά τις αντιδράσεις όμως, το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει την υιοθέτηση του μέτρου σε λίγους μόλις μήνες. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «ελπίζουμε το φθινόπωρο τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών από κοινού με τα κρατίδια να φθάσουν σε μια συμφωνία για τα περαιτέρω βήματα».

Γεγονός είναι πάντως ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας των ντίζελ αυτοκινήτων δεν είναι τόσο απλή. Δεδομένου ότι σε πόλεις με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα επιτρέπεται να κυκλοφορούν οχήματα που εκπέμπουν το πολύ 80 μιλιγκράμ οξειδίου του αζώτου ανά χιλιόμετρο, θα έπρεπε να απαγορευθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ντιζελοκίνητων που κυκλοφορούν σήμερα στους γερμανικούς δρόμους. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αυτοκίνησης του γερμανικού υπουργείου Συγκοινωνιών, 13,2 από το σύνολο των 14,5 εκατομμυρίων I.X. πετρελαιοκίνητων που είναι δηλωμένα στη χώρα δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.
Πηγή: Πηγή: DW - Άρης Καλτιριμτζής