Άτυχο τέλος για το τζάγκουαρ της τελετής λαμπαδηδρομίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο

Θηλυκό τζάγκουαρ που «συμμετείχε» στην τελετή λαμπαδηδρομίας στη Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κατέληξε νεκρό, με την ολυμπιακή επιτροπή να αναγνωρίζει ότι τελικά ήταν «λάθος επιλογή» η τοποθέτηση του ζώου στην τελετή.

Το θηλυκό τζάγκουαρ, μετά τη λήξη της τελετής, και κατά τη διάρκεια της μεταφορά του από το ένα σημείο στο άλλο, ξέφυγε και επιτέθηκε σε στρατιώτη.

Οι στρατιώτες που έσπευσαν να πιάσουν το άτυχο ζώο αρχικά του έριξαν ηρεμιστικά βέλη όμως αυτά δεν λειτούργησαν και έτσι αναγκάστηκαν να το πυροβολήσουν με κανονικές σφαίρες στο κεφάλι, και τελικά να το σκοτώσουν, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο άλλο τραγικό περιστατικό.

Τα τζάγκουαρ
θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση στη νότια Αμερική, έχουν ήδη εξαφανιστεί σε Ουρουγουάη και Ελ Σαλβαδόρ, και «χρησιμοποιήθηκε» στην ολυμπιακή τελετή καθώς αποτελεί μασκότ για την ολυμπιακή ομάδα της οικοδέσποινας Βραζιλίας.

«Κάναμε λάθος που επιτρέψαμε η ολυμπιακή φλόγα, σύμβολο ειρήνης και ενότητας, να παρουσιαστεί δίπλα σε ένα αλυσοδεμένο άγριο ζώο» ανέφερε η ολυμπιακή επιτροπή σε ανακοίνωσή της στο Facebook.

Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων της βραζιλιανικής AFU ή της αμερικανικής PETA, οι οποίες επανέλαβαν την έκκλησή τους να μην χρησιμοποιούνται άγρια ζώα σε επιδείξεις, λέγοντας πως η πρακτική είναι επικίνδυνη και για τα ίδια καθώς και για τους ανθρώπους που τα πλαισιώνουν.
Πηγή: skai.gr