Επιστημονικό συνέδριο για τα ηφαίστεια στα Μέθανα

«Η ομορφιά της Ελλάδας οφείλεται στους σεισμούς και τα ηφαίστεια». Μπορεί να ακούγεται με αρκετή δόση υπερβολής αλλά το μοναδικό ανάγλυφο της Ελλάδας με θάλασσες, ψηλά βουνά έχει ως βάση τους σεισμούς και τα ηφαίστεια.

Στα Μέθανα της Περιφέρειας Αττικής χτυπούσε πριν από λίγες ημέρες η καρδιά των επιστημόνων της γεωλογίας. Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1Ο Διεθνές Συνέδριο Γεω-Ηφαιστειολογίας στα Μέθανα που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής (ΠΕ Νήσων), μετά από πρόταση του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, με την επιστημονική συμμετοχή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Πρόεδρος του επιστημονικού συνεδρίου και συντονίστρια ήταν η καθηγήτρια κ. Παρασκευή
Νομικού.

Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκε και χαιρέτησε η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας-Μεθάνων κ. Κώστας Καραγιάννης, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πατουλιάς. Επιπλέον παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνος Γκάτζιος, και πολλοί αναγνωρισμένου κύρους Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, φοιτητές και πλήθος κόσμου.
Η Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε την σημασία του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας τη διεθνή διάσταση του και τονίζοντας ότι αυτό «εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με το συστηματικό, επιστημονικό τρόπο που αρμόζει στη σοβαρότητα του ζητήματος».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων καλωσόρισε την Περιφερειάρχη, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες στα Μέθανα, και τους συνέδρους. Αναφέρθηκε στην Χερσόνησο των Μεθάνων και συγκεκριμένα στο ηφαίστειο που είναι μοναδικό στην χερσαία Ελλάδα, καθώς και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα εξαιτίας των ιαματικών πηγών.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου ανήκει στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, πρωτοβουλία που αγκάλιασε η Περιφερειάρχης από την πρώτη επίσκεψή της στα Μέθανα. Η περιοχή της Τροιζηνίας προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη, ιδιαίτερα για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η Περιφέρεια είναι αρωγός σε αυτή την τόσο αξιόλογη προσπάθεια του Δήμου, με τον οποίο συνεργάζεται αρμονικά. Έδωσε μεγάλη έμφαση στην άμεση ανάγκη πιστοποίησης των ιαματικών πηγών και της αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, που είμαστε εν δυνάμει δικαιούχοι.
«Τα ηφαίστεια στην Ελλάδα είναι μοναδικά τοπία και διαθέσιμα για επιστημονική γνώση και τουριστική αξιοποίηση» είπε πολλές φορές η καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού.

Η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου που κατάγεται από τα Μέθανα, θυμήθηκε ένα δικό της τραγούδι να ξεκινά….. «σαν ηφαίστειο που ξυπνά από όνειρο βαθύ».

Ακούγοντας με προσοχή τον καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιο Λέκκα να θυμάται τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η επιστημονική κοινότητα κατά την κρίση του ηφαιστείου της Σαντορίνης στα τέλη του 2010 και το 2011 με τους περίπου 2.500 σεισμούς που έγινα εκείνη την περίοδο «ηφαιστειακής προέλευσης».

Όλοι οι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μας παρουσίασαν αξιόλογες μελέτες και ξεναγήθηκαν την Κυριακή στο ηφαίστειο των Μεθάνων. Γιατί όπως και να το κάνουμε, ηφαίστειο στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η Σαντορίνη. Είναι και τα Μέθανα, η Νίσυρος και άλλα νησιά αλλά και χωρίς να ξεχνάμε τα υποθαλάσσια. Η προοπτικές είναι εδώ και οι δυνατότητες για την αξιοποίησή τους τεράστιες.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου