Κλείσιμο

Αργός θάνατος του Κοραλλιογενούς Υφάλου από την άνοδο της θερμοκρασίας

Τουλάχιστον το 35% του βόρειου και του κεντρικού Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου έχει καταστραφεί από την μαζική λεύκανση των κοραλλιών, σύμφωνα με έκθεση που έδωσαν την Δευτέρα στην δημοσιότητα αυστραλοί επιστήμονες. 

Η απώλεια του χρώματος οφείλεται σε ατροφία και μαρασμό των κοραλλιών και προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων, που απομακρύνει τα συμβιωτικά φύκια που δίνουν στα κοράλλια τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Οι ύφαλοι μπορούν να αποκατασταθούν, αν το νερό κρυώσει και πάλι, όμως μπορεί επίσης να πεθάνουν, αν το φαινόμενο επιμείνει.

Σε βάθος χρόνου, εκτός από σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή, ο μαρασμός του Υφάλλου θα δημιουργήσει και μείωση των εσόδων της Καμπέρα από τον τουρισμό, που κάθε χρόνο βάζει στα ταμεία της περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους ξένους επισκέπτες.

Έπειτα από περαιτέρω αεροπορικές παρατηρήσεις και επιτόπιες καταδύσεις για την εκτίμηση της ζημιάς σε 84 υφάλους, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως οι συνέπειες από τη λεύκανση είναι σοβαρότερες απ' ό,τι ανέμεναν.


Πηγή: skai.gr