Οι χωματερές απειλούν τους πνεύμονες όσων ζουν σε ακτίνα έως πέντε χιλιομέτρων

Οι χωματερές αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των πνευμόνων όσων ζουν σε απόσταση έως πέντε χιλιομέτρων από αυτές, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φραντσέσκα Ματαλόνι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology", μελέτησαν στοιχεία για την υγεία περίπου 242.400 ανθρώπων που ζουν σε απόσταση έως πέντε χλμ. από εννέα χωματερές σκουπιδιών, οι οποίες λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκαετίες στην περιοχή του Λάτσιο της κεντρικής Ιταλίας, που περιλαμβάνει και την Ρώμη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, για τη νοσηρότητα και για τη θνησιμότητα των περιοίκων. Ως δείκτης για τη ρύπανση χρησιμοποιήθηκαν οι μετρήσεις του αερίου υδροθείου (σουλφιδίου του υδρογόνου), που εκλύεται από τις χωματερές και είναι αντιπροσωπευτικό και των άλλων ρυπαντών.

Διαπιστώθηκαν αυξημένα περιστατικά αναπνευστικών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών, αλλά όχι καρδιαγγειακών. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο «αερομεταφερόμενος» κίνδυνος προέρχεται από την εισπνοή τοξινών, μικροοργανισμών, αερολυμμάτων και άλλων πτητικών ουσιών από τις χωματερές. Επιπλέον, οι τελευταίες μπορεί να επιβαρύνουν το έδαφος και το νερό της περιοχής.

Οι ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, κυρίως ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων, που είναι ένα σχετικά νέο εύρημα.
Πηγή: skai.gr