Απόφαση-σταθμός υπέρ της αμφιλεγόμενης πρακτικής fracking στη Βρετανία

Στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου στη Βρετανία επανήλθε το θέμα της αμφιλεγόμενης πρακτικής εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου με χρήση υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), μετά από την έγκριση που έδωσε δημοτικό συμβούλιο στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ τη Δευτέρα για έναρξη σχετικών εργασιών κοντά στο χωριό Kirby Misperton.

Το fracking στη Βρετανία είχε στην ουσία απαγορευθεί στις αρχές της δεκαετίας μετά από τη διαπίστωση ότι η χρήση υγρού υπό υψηλή πίεση για την εξόρυξη αερίου από σχιστόλιθους ήταν η πιθανή αιτία για μικρές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Λάνκασιρ.

Η νεότερη αίτηση για τη χορήγηση άδειας ήταν η πρώτη από το 2011 και η έγκρισή της ανοίγει το δρόμο για την επανεξέταση παλαιότερων και την υποβολή νέων αιτήσεων για fracking.

Η αίτηση στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ εγκρίθηκε με ψήφους επτά έναντι τεσσάρων παρά τις έντονες αντιδράσεις εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής και ακτιβιστών, που εκφράζουν έντονες ανησυχίες μεταξύ άλλων για μόλυνση των υδάτινων πόρων από τις χημικές ουσίες που αναμιγνύονται στο νερό υψηλής πίεσης που χρησιμοποιείται για την απελευθέρωση του σχιστολιθικού αερίου.

Οργανώσεις περιβαλλοντιστών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια να διατηρηθεί η απαγόρευση για το fracking, εξετάζοντας μεταξύ άλλων και επιλογές νομικής προσφυγής κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Η βρετανική εταιρεία ενέργειας που υπέβαλε την αίτηση, η Third Energy, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση, λέγοντας ότι γνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης για την ασφαλή πραγματοποίηση των εργασιών εξόρυξης, χωρίς επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Ειδικοί του χώρου χαρακτήρισαν την απόφαση «πολιτικό ορόσημο», με την κυβέρνηση Κάμερον να έχει ταχθεί υπέρ της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου ως ζωτικής σημασίας βήμα για τη μελλοντική ενεργειακή επάρκεια στη χώρα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο