Δράσεις για τα ιστορικά ναυάγια στη Τζιά

Πλώρη για την ανάδειξη των ιστορικών ναυαγίων κοντά στην Κέα, βάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο δήμος Κέας και ο Σύλλογος Φίλων Κέας.

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την Δευτέρα 23 Μαΐου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου και των Θαλάσσιων Εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούναπό τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016, στο νησί της Κέας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Αφορμή για την διοργάνωση του συνεδρίου, αποτελεί η συμπλήρωση 100 ετών από την βύθιση δύο εκ των σημαντικότερων πλοίων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του S/SBurdigala και του HMHSBritannic, αδελφού πλοίου του Τιτανικού.
Με βασικούς στόχους την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της εποχής και την προώθηση της Κέας ως μοναδικού προορισμού καταδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, μέσα από το διεθνές συνέδριο,οι συν-διοργανωτές επιθυμούν να προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία στους συμμετέχοντες.
Με την συμμετοχή προσωπικοτήτων από την ιστορική, καταδυτική, διπλωματική, πολιτική και επιχειρηματική κοινότητα, το Συνέδριο αποτελεί επίσης μοναδική ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμήςστις ζωές των ατόμων που χάθηκαν, κατά την διάρκεια των δύο ναυαγίων.
Οι συν-διοργανωτές του συνεδρίου, είχαν την χαρά να προσφέρουν μια πρώτη γεύση, όσων θα πραγματοποιηθούν το επετειακό τριήμερο στο νησί της Κέας. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε σχετικά«Ένα μικρό νησί, μια μεγάλη, συναρπαστική ιστορία που γοητεύει και προκαλεί να την ανακαλύψεις στο σιωπηλό βυθό! Φως σε ανεξερεύνητες και πάντα ελκυστικές, μυστηριώδεις σελίδες της ιστορίας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου επιδιώκουν να ρίξουν οι εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την βύθιση των δύο υπερωκεανίων.

Η πρόκληση είναι τόσο δυνατή, που μπορεί να αναδείξει την Κέα σε διεθνούς φήμης καταδυτικό κέντρο, σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο καταδυτικό τουρισμό, που συνδυάζει μοναδικά το ενδιαφέρον για την ιστορική έρευνα αλλά και για την πλούσια ενάλια ζωή, που «αναβλύζει» από τα ναυάγια. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σταθερά στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών της, αναγνωρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αναδεικνύει τον πλούτο τους, αλλά δημιουργεί διαύλους και προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάδειξής τους», ενώ ο Δήμαρχος Κέας τόνισε ότι: «Παρά την κρίση που βιώνει η χώρα, η Κέα επιχειρεί ένα άλμα προόδου, με άξονα τον τουρισμό και την τοπική αγροτική παραγωγή. Στον τουρισμό, θα αξιοποιηθούν η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, όπως η Καρθαία και ο πύργος της Αγίας Μαρίνας.Στον φυσικό πλούτο, θα αξιοποιηθούν τοδάσος της βελανιδιάς, τα πλακόστρωτα μονοπάτια και τα θαλάσσια ενάλια ευρήματα, με την δημιουργία ενός θαλάσσιου Μουσείου και ενός χερσαίου Εκθεσιακού και Ερευνητικού Κέντρου Εναλίων ευρημάτων και καταδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμούκαι την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέας, δήλωσε σχετικά: «Έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη για ένα ποιοτικό Συνέδριο διεθνούς απήχησης, στηριζόμενοι σε χορηγούς, αλλά, κυρίως, στοcrowdfunding από ανθρώπους που αγαπούν το νησί».
Πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα, το συνέδριο έχει και έντονα κοινωφελή σκοπό, καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στους αριστούχους μαθητές του Λυκείου Κέας, μέσω ενός προγράμματος υποτροφιών που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό.Συγκεκριμένα πρόκειται για το πρόγραμμα υποτροφιών ‘CarlSpencer’, σε μνήμη του Άγγλου δύτη CarlSpencer.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου