Κλείσιμο

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το επιχειρείν

Οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό πίεση. Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν εάν οι αλλαγές στη νομοθεσία για την προστασία του κλίματος έχουν επιπτώσεις στα κέρδη των εταιρειών.

Οι δέκα εταιρείες, οι οποίες πρόσφατα συνενώθηκαν και δημιούργησαν το Investment Leaders Group έχουν ένα τεράστιο βάρος στην αγορά. Διαχειρίζονται από κοινού τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα τους βρίσκεται η γερμανική Allianz Global Investors, η Standard Life Investment από την Σκωτία και η ελβετική ασφαλιστική Zurich.

Όταν αυτές οι εταιρείες αγοράζουν μετοχές και δια μέσω αυτών μετακινούνται τεράστια ποσά παγκοσμίως. Οι μάνατζέρ όμως είναι όλο και πιο διστακτικοί όσον αφορά τις μετοχές που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή τα διυλιστήρια πετρελαίου ή την παραγωγή φυσικού αερίου.

Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, τον περασμένο Δεκέμβριο, η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε να πράξει περισσότερα για την προστασία του κλίματος. Παράλληλα η ΕΕ από τη δική της πλευρά έθεσε σαφείς στόχους για την ενέργεια και το κλίμα μέχρι το 2030, η Κίνα πειραματίζεται στο εσωτερικό της αναφορικά με την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων και οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τους ρύπους των εργοστασίων με βάση τη διάσημη συμφωνία «Clean Air Act».

Μετοχές που αφορούν την ενέργεια


To ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνουν στο εξής οι οικονομικοί κολοσσοί με τις μετοχές που αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Κάποιοι πετούν τελείως έξω από το portofolio τους τις συμβατικές πηγές ενέργειας. Άλλοι, όπως η Investment Leaders Group, επιλέγουν να κοιτούν ξεχωριστά κάθε εταιρεία. Μαζί με ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge ανέπτυξαν ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο θέλουν να δείξουν πώς οι νόμοι για την προστασία του κλίματος επιδρούν στη στρατηγική και στα κέρδη διαφόρων εταιρειών ξεχωριστά. Οι ειδικοί μελέτησαν τρεις τομείς (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επεξεργασία πετρελαίου και παραγωγή φυσικού αερίου) σε πέντε χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Καναδά και ΗΠΑ).

Για κάθε χώρα ισχύουν δυο υποθέσεις. Το «μεταβατικό σενάριο» λαμβάνει υπόψιν του «πιθανές αλλαγές» στην εθνική νομοθεσία, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν μέχρι το 2020. Και το «κόστος του διοξειδίου του άνθρακα» το οποίο λαμβάνει υπόψιν του έξοδα μέχρι και 45 ευρώ για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα.

Νομοθεσία και κερδοφορία

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι αλλαγές που αφορούν στην προστασία του κλίματος επηρεάζουν σημαντικά τα κέρδη των εταιρειών. Όχι όμως πάντα αρνητικά. «Όταν επικυρώνονται νόμοι για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι Ισπανοί προμηθευτές είναι καλύτεροι από τους Βρετανούς» σημειώνει ο Άντριου Μέισον, αναλυτής στην Standard Life Investments. Στη Μ. Βρετανία παράγουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ενώ στην Ισπανία μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκτιμάται ότι τα κέρδη τους θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι και 76%.

Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα οι εταιρείες έχουν ακόμη πολλά περιθώρια για να βελτιώσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν τους κινδύνους. Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως πως το μοντέλο που έχει αναπτυχθεί βρίσκεται σε ένα πρώιμο στάδιο και ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο εάν οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώσουν για να το χρησιμοποιήσουν ή όχι. Το βέβαιο πάντως είναι πως υπάρχει αλληλουχία ανάμεσα στη νομοθεσία και την κερδοφορία των εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας.

Πηγή: Deutsche Welle - Αντρέας Μπέκερ / Μαρία Ρηγούτσου