Ινδία: Δημιουργία νέων δασών αντί 5,5 δισ. ευρώ

Σχέδια επενδύσεων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων δασών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής της Ινδίας Πρακάς Τζαβαντεκάρ.

Στο παρελθόν η Ινδία έχει υποστεί ανεξέλεγκτη αποψίλωση δασών, η οποία κατέστρεψε πολλά ενδιαιτήματα άγριας ζωής και μείωσε την παραγωγικότητα του εδάφους, καθώς και την απορρόφηση άνθρακα.

«Η δασική μας κάλυψη θα αυξηθεί δραματικά και θα πετύχουμε το στόχο μας για την άνοδό της στο 33%, και, πιο σημαντικά, θα δημιουργηθεί μία δεξαμενή άνθρακα 2,5 δισεκατομμυρίων τόνων», δήλωσε ο Τζαβαντεκάρ.

Το σχέδιο της Ινδίας είναι η χρήση εδάφους όπου δεν έχουν υπάρξει δέντρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτό το λόγο μέσω ενός νεοσύστατου ταμείου, με στόχο την αύξηση της δασικής κάλυψης από 21,34% σε 33%.
Ωστόσο, τόσο επιστήμονες όσο και κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει ανησυχία για την ικανότητα της χώρας να προφυλάσσει και να διαχειρίζεται τα δάση της.
Τα χρήματα για το έργο θα προέλθουν από τέλη που έχουν καταβάλει εταιρείες για τη χρήση δασικών εκτάσεων από το 2006. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επιτρέψει τη χρήση 3,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους «για μη-δασικούς σκοπούς» από το 1980.

Πηγή: skai.gr