Η όχι και τόσο αργή βύθιση των Νησιών Σολομώντα

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων τα τελευταία 70 χρόνια έχει εξαφανίσει 5 από 992 τα Νησιά Σολομώντα, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Enviromental Research Letters. Το τελευταίο από αυτά τα νησιά, έσβησε από τον χάρτη το 2011. Η έρευνα αποτελεί την πρώτη επιστημονική τεκμηρίωση ενός φαινομένου για το οποίο οι κάτοικοι του Ειρηνικού Ωκεανού παραπονιούνται εδώ και δεκαετίες: τα νησιά τους εξαφανίζονται

Τα βυθισμένα νησιά δεν ήταν κατοικημένα αλλά χρησιμοποιούνταν ως βάση από τους ψαράδες. Ωστόσο τα προβλήματα έχουν ήδη φτάσει και στις κατοικημένες περιοχές με το πολυπληθές Νουατάμπου να έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 50% της επιφάνειάς του (14.000 τετραγωνικά μέτρα), αναγκάζοντας αρκετές οικογένειες να μετακομίσουν στο υψηλότερο ηφαιστειογενές νησί δίπλα του.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη νήσο Τάρο, οικονομικό κέντρο της περιφέρειας, όπου η πολιτεία θα αναγκαστεί σύντομα να μεταφέρει βασικές δομές της όπως νοσοκομεία, σχολεία και ηλεκτρικούς σταθμούς σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Από τα συνολικά 347 κατοικημένα νησιά, ακόμα έξι έχουν απολέσει κάτω από τα κύματα περισσότερο από το 20% της επιφάνειάς τους, υποχρεώνοντας ολόκληρες κοινότητες να μετακινούνται σταδιακά, καθώς η ακτογραμμή πλησιάζει απειλητικά τις κατοικίες τους. 



«Οι συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι πιο αισθητές από οπουδήποτε αλλού εδώ», σχολιάζει στο CNN ο επικεφαλής της μελέτης, Σάιμον Άλμπερτ του Πανεπιστημίου του Queensland. «Το να δουλεύεις πλάι σε ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στα οποία διέμεναν οι οικογένειές τους για τέσσερις ή πέντε γενιές είναι φοβερά ανησυχητικό»

Η μετακίνηση ολόκληρων πολιτειών είναι μία τιτάνια διαδικασία και πιθανότατα θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, εκτιμά ο Άλμπερτ, που προβλέπει πως οι Νήσοι Σολομώντα θα χρειαστούν σύντομα εξωτερική βοήθεια τόσο σε οικονομικό όσο και σε υλικοτεχνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν την κρίση. 

Η αυστραλιανή μελέτη συνοδεύεται από αεροφωτογραφίες και λήψεις της περιοχής από δορυφόρο, από το 1947 έως και το 2014. Οι αλλαγές σε 33 από τα νησιά είναι «τρομακτικές και μη αναστρέψιμες με τεχνητά μέσα». Μάλιστα αποδεικνύεται πως, τα τελευταία είκοσι χρόνια, η στάθμη του αρχιπελάγους ανεβαίνει με τριπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο: από 7 έως 10 χιλιοστά τον χρόνο.

Τα Νησιά Σολομώντα λειτουργούν σαν ένα φυσικό εργαστήριο που μας δίνει μία καλή ένδειξη του τί να περιμένουμε μελλοντικά σε παγκόσμια κλίμακα, εξηγεί ο Άλμπερτ. Κάτι σαν «βαρόμετρο του μέλλοντος»: ό,τι αποτελεί την εξαίρεση σήμερα, εδώ, αύριο θα είναι η νόρμα σε όλο τον πλανήτη


Πηγή: Πηγές: CNN/ Enviromental Research Letters - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας