Κυριακή 08 Μαίου. «Αφήνουμε τον καναπέ, ζούμε καλύτερα».

Περπατάμε στα αρχαία Λατομεία και στη σπηλιά Νταβέλη στη Πεντέλη !

Μαθαίνουμε την ελληνική φύση και τα ελληνικά ορεινά μονοπάτια.

Την Κυριακή 08 Μαϊου «αφήνουμε τον καναπέ μας, ζούμε καλύτερα» με πεζοπορίες και ξεναγήσεις σε ορεινά μονοπάτια της Πεντέλης.

Σημείο συνάντησης ώρα 11 το πρωί στην αρχή του μονοπατιού προς τα αρχαία λατομεία της Πεντέλης μετά από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα Κοκκιναρά.

Σε αυτή τη δράση θα γνωρίσουμε τα αρχαία λατομεία της Πεντέλης, τη σπηλιά που οι θρύλοι αναφέρουν ότι έβρισκε καταφύγιο ο λήσταρχος Νταβέλης έως το 1856 και το ιστορικό σπήλαιο Νυμφών.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης, θεωρείτε εύκολο ακόμα και για αρχάριους (βαθμός δυσκολίας κατηγορία 1) και πολύ καλά συντηρημένο. Η διάρκεια της πεζοπορίας προς τη σπηλιά Νταβέλη το σπήλαιο Νυμφών και επιστροφή είναι έως 2μιση ώρες. Θα μας ξεναγήσουν εθελοντές αρχαιολόγοι και μέλη του ΣΠΑΠ Όσοι λάβουν μέρος θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πεντέλης, τον Σύνδεσμο για τη προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού και τη Β Εφορεία Κλασικών και προϊστορικών αρχαιοτήτων.

Τα αρχαία λατομεία της Πεντέλης, είναι ονομαστά γιατί από αυτά κατασκευάσθηκε ο Παρθενώνας. Η εξόρυξή τους γίνεται με σιδερένια ελάσματα και σφήνες χαλκού, ενώ για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούσαν τροχαλίες, αντίβαρα και βαρούλκα.

Ο μαρμάρινος όγκος μεταφερόταν με εργάτες από το σημείο εξόρυξης στην επονομαζόμενη οδό λιθαγωγίας Εκτός από τον Παρθενώνα , Πεντελικό μάρμαρο έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά αρχαία μνημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο στα χρόνια του Δομιτιανού Αυγούστου κατασκευάστηκαν από πεντελικό μάρμαρο οι κίονες του ναού του Δία στο Καπιτώλιο της Ρώμης. Το σπήλαιο που έβρισκε καταφύγιο ο λήσταρχος Νταβέλης έχει διαστάσεις περίπου 45x62 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη το 1935.

Γενικές οδηγίες στους εθελοντές που θα λάβουν μέρος στις πεζοπορίες στα βουνά.

1. Πρέπει οπωσδήποτε να φορούν αθλητική φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά μποτάκια.

2. Να έχουν καλή φυσική κατάσταση

3. Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχηγών στην πεζοπορία

4. Να μην αλλάζουν μονοπάτι και να ακολουθούν αυτό που έχει καθοριστεί

5. Απαγορεύεται να έχουν μωρό στην αγκαλιά ή να σέρνουν καρότσι

6. Απαγορεύεται να αλλάζουν τη σήμανση του μονοπατιού

7. Εαν νιώσουν κούραση, ξεκουράζονται αφού όμως πρώτα ενημερώσουν τους επικεφαλείς της πεζοπορίας

8. Δεν αφήνουμε σκουπίδια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας μέσα στο μονοπάτι.

9. Απαγορεύεται να έχουμε μαζί μας κατοικίδια στην πορεία μας προς τον εθνικό δρυμό.

Στις δράσεις πεζοπορίας, στα πλαίσια του προγράμματος «αφήνουμε τον καναπέ μας, ζούμε καλύτερα» έχουν εξασφαλιστεί όλα τα αναγκαία μέσα για να κάνουμε μια όμορφη και ευχάριστη πεζοπορία με απόλυτη ασφάλεια
Πηγή: skai.gr